Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: АМ „Хемус“ между Варна и Търговище ще е готова до октомври догодина

Политика

Борисов: АМ „Хемус“ между Варна и Търговище ще е готова до октомври догодина

Борисов: АМ Хемус между Варна и Търговище ще е готова до октомври догодина - Tribune.bg
Снимка:

Още 1 млн. лв. дава правителството за нов храм във Варна

До октомври следващата година пътуването от Варна до София ще се съкрати с час, защото автомагистрала „Хемус“ между Варна и Търговище ще е готова, съобщи в морската ни столица премиерът Бойко Борисов.  

„Парите са на 100% осигурени в отделна сметка, плащаме веднага щом се извърши дейността, така че в рамките на 3 до 4 години най-тежките участъци, имам предвид между Търново и Търговище, има там какво да се прави повече, по-тежко е като участък, равните места ще ги изкараме по-бързо. Октомври, ноември догодина до Търговище ще е готово и ще дойде между Севлиево и Плевен. По другите участъци вече се работи, говорим за готова. Между Търново и Търговище в момента я проектират, защото се оказа, че няма никакъв проект, защото никой не е правил сметка да прави АМ „Хемус“. Никой“, посочи премиерът.

Заедно с финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, Борисов посети новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски“, за довършването на който правителството ще отпусне 1 млн. лв.

„Ще дадем пари да се довърши храма. Трябва да върнете църквата при хората. Това е работа за всички. Имаше период, в който се караха синодите. Вече е в миналото. Следващата седмица ще се справим с първия транш от 500 000 лв., после втория и следващия път, когато дойдем, ще направим рекапитулация. Нека след 100 години хората да кажат – имаше един Владика тук, който построи такъв храм. Не искам да ни изписват сред ктиторите, църквата е за варненци и гостите на града. Искам само хората да станат по-добри“, допълни Борисов.

За изграждането на новия храм община Варна дари 1.4 млн. лв., а правителството даде веднъж 300 000 лв. и се очакват още 1 млн. лв., за да бъде напълно готов храмът.

„Само изографисването ще струва 620 000 лв. изключително сме благодарни за помощта“, сподели негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. По думите му за последно храм с такъв мащаб във Варна е строен през 1886 г.

На излизане от храма премиерът коментира и проекта за изграждането на бул. „Левски“ в морската столица.

„Ето как много хора не вярваха, че бул. „Левски“ ще стане, а той стана. Минах по елипсовидното кръстовище, не видях проблем. В пиковите часове се работи съвсем нормално. Общо взето всичко са едни спекулации, в крайна сметка се облекчи в огромна степен трафикът“, изтъкна Борисов. В момента булевардът спестява на много варненци по около половин час, а много улици в града вече са с намален трафик.

По текста работи Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати