Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: България получава 29 млрд. евро от новия бюджет на ЕС

Политика

Борисов: България получава 29 млрд. евро от новия бюджет на ЕС

Борисов: България получава 29 млрд. евро от новия бюджет на ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Страната ни е сред малкото, които получават повече, въпреки че общият бюджет е по-малък

България ще получи близо 29 милиарда евро европейски средства в следващите години. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

„България взе над 1 млрд. повече. Всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Накрая всички се поздравихме и в 7 без 20 българско време честитихме на премиера на Швеция рождения ден. Сестра ми имаше рожден ден в петък, не можах да отида, тя одъртя вече, няма да се сърди, да е жива и здрава, да я поздравя от тук“, каза Борисов.

„Ние сме от малките страни които ще получат повече. И то при положение, че общият размер на новата годишна финансова рамка е с 62 млрд. евро по-малък. Затова заслужавам да ми се иска оставката, защото има повече при това окастряне. За хората които ми искат оставката им оставям 29 млрд. евро за следващите години”, коментира още премиерът.

„Лидерите на ЕС постигнаха компромис. Снощи в полунощ се разбрахме - на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 36 млрд. - заемите. Всичко беше пренаписано“, каза още министър-председателят.

За първи път България ще има и 200 милиона лева за бедните райони, обясни Борисов.

„Шарл Мишел е изключителен приятел на България. Меркел много помогна. Огромна подкрепа и от Себастиан Курц, направи изказване пред съвета все едно е премиер на България, че държи да получи България тези 200 млн. Специално благодаря на премиера на Холандия“, коментира премиерът.

Европейският съюз ще разполага с 1,8 трилиона евро бюджет до 2027 година. Това споразумение беше постигнато на петия ден от преговорите в Брюксел. За първи път в историята, е постигната договореност за обвързване на отпускането на бюджетни средства с върховенството на закона и опазването на околната среда.

Този бюджет ще съдържа и фонд за икономическо възстановяване. Той ще е в размер на 750 милиона евро, уточни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Стигна се до соломоновското решение 390 на 360 млн. евро грантове и заеми“, обясни договореностите Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

ПЕЛАГИЯ То хубаво ги получава, ама как ще ги усвои е въпросът!
21.07.2020 10:01 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати