Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Да твърдят, че разхищаваме безотговорно държавните средства издава единствено некомпетентност

Политика

Борисов: Да твърдят, че разхищаваме безотговорно държавните средства издава единствено некомпетентност

Борисов: Да твърдят, че разхищаваме безотговорно държавните средства издава единствено некомпетентност - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът: Благодарение на отговорното и правилно управление на финансите България приключва годината към момента с най-нисък дефицит в цяла Европа и сме първи с Естония по най-нисък дълг

По време на инспекцията в компресорната станция „Петрич“ премиерът и финансовия министър Кирил Ананиев направиха равносметка на изминалата година в цифри. Борисов заяви, че сме изпратили една изключително тежка година. Той напомни, че февруари България е имала БВП от 3, 8 %, огромен фискален резерв, бюджетен излишък и постоянно са вдигани доходите. Пандемията постави всички държави в ЕС и по света пред изпитание, въпреки това правителството е успяло да балансира, подчерта той.

България приключва годината с най-нисък дефицит в цяла Европа и сме първи с Естония по най-нисък дълг. Фискалният резерв е около 8,5 милиарда лева, имаме и преизпълнение на данъчните приходи с 1,5 % повече спрямо добрата 2019 г. Всичко това на фона на безпрецедентната криза и милиардите, които трябваше да дадем за социално-икономически и здравни мерки. Така подпомогнахме бизнеса и работещите на първа линия, продължихме с повишаването на доходите, както и с подкрепата за пенсионерите.

Това е нашият отговор на всички критици и "експерти", каза Борисов. На политиците със сериозни амбиции и заявки, но без нито един завършен проект. Да твърдят, че разхищаваме безотговорно държавните средства издава единствено некомпетентността им. Делата, които сме направили, ги показваме. Не ги е направил друг и не може да ги направи друг. Целта ни винаги е била само една - да не задлъжняваме следващите поколения, като в същото време строим магистрали, газопроводи, пречиствателни станции и др., които ще се ползват десетилетия.

Министърът на финансите Кирил Ананиев информира премиера, че планът за социално-икономическите мерки има положително отражение върху бюджета за 2020 г. „В края на годината вместо с 5,2 млрд. лв. дефицит завършваме с 3,6 млрд. лв., което е 3 % от БВП. Днес, ако ние нямахме пандемия, щяхме да завършим с нулев дефицит. Имаме и  преизпълнение на данъчните приходи“, заяви финансовият министър. Ананиев посочи, че фискалният резерв е около 8,5 милиарда лева заради спестените 1,6 милиарда лева от планирания дефицит. „Имаме и преизпълнение на данъчните приходи с 1,5 % повече спрямо добрата 2019 г., което означава, че мерките са дали отражение върху бизнеса и той е работил през цялото време, с някои изключения“, добави още министърът на финансите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (13)

Мафиотът много ядосан на първия ден от новата година. След като фалира държавата ни, обезлюди я, ограби честния бг народ, строи газопроводи на чужди държави, рекетира бизнеса, лъжи наляво и надясно, че се справял, по- точно с кое. Смъртност най-висока в целия свят, не лекувани хора, болници във фалити. Китай са близо 2 милиарда, с Ковид смъртност 4000 души, ние 7 милиона- 8000 души. Това се казва арогантно и супер некомтенентно мафиотско управление.
01.01.2021 12:51 / Отговор
Аут! Трол, тук се обсъжда финансовата политика! Нещо по въпроса, а?!? Опорните ти точки за китайския вирус ги знаем! Както и китайското комунистическо управление.
01.01.2021 12:59
МУТРАТА РАДЕВ(ФИГУРАНТ НА ЧЕРЕПА И ВИС) НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ БЪЛГАРИЯ........................ ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ + ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ ЗА БЪЛГАРИЯ................
СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ, УПРАВЛЯВАНА ОТ БЪЛГАРОФИЛИ!..........
01.01.2021 14:38
До Трола Ще ти се да е ядосан Премиерът! За какво да е ядосан, от задгробния слово на Радев ли, или че открива алтернатива на руския газ! Хайде да не забравяме ,че министър в Тройната коалиция, на секретно заседание на МС /тогава всичките бяха закрити/ им беше заявил, че ако продължат така да харчат, ще оставят българина на..."хляб и вода"! Самата Корнелия беше зам.министър в този кабинет!
01.01.2021 15:21
Петър а не име под прикритие! Ти който и да си да го духаш!!
01.01.2021 16:50
Поздравления за Бойко Докато радев още не се е събудил , от рано Бойко е на работа по обектите. Това е дразнещо а тартаговере?
02.01.2021 00:34
Покажи всички
До Трола: Абе помияр,защо не си гледаш напудреното клипче на простака радев,а се занимаваш с неща които не разбираш,а?!
01.01.2021 16:20 / Отговор
Къде е тролът? В безмозъчна глава се ражда диверсификация, то има блокаж на интерконектора. А това е сценка от страна на Боцето за отклоняване на вниманието на баламите от пуска на руския газ за Сърбия.
01.01.2021 16:41
Шаро Разкова ви кочината Бойко и всички започнахте да разбирате от газ, та надявам се въпросчето ми да не те затрудни, а то е от къде получаваше газ България до идването на Борисов на власт?!
02.01.2021 00:07
Шаро Азърбайджан беше в СССР, с после в ОНД. Та си е все съветски ГАЗ!
02.01.2021 15:03 / Отговор
Глупости, върви кажи на Балтийските държави, на Украйна или на Грузия, че са съветски държави! Освен Лукашенко, никой е иска да има нищо общо с Кремъл!
02.01.2021 15:27
Ехо Шаро , чети , бе шаро....Азербайджан (също Азърбайджан[3]) е държава на западния бряг на Каспийско море. Тя е членка на Съвета на Европа от 2001 г. Понякога е считана за част от Европа (около 10% от територията).....Азербайджан е активен член на международната комисия за борба с тероризма. Страната има принос в мироопазващите мисии в Косово, Афганистан и Ирак. Активно партнира с НАТО, също така поддържа добри отношения с Европейския съюз.(справка Уикипедия)
03.01.2021 08:55 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати