Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов с първа инспекция за годината, провери интерконекторната връзка между България и Гърция

Политика

Борисов с първа инспекция за годината, провери интерконекторната връзка между България и Гърция

Имаме ново ниво на сигурност на доставките на природен газ, каза премиерът

В първия ден на новата година премиерът Бойко Борисов направи инспекция на интерконекторната връзка между България и Гърция. 

Имаме ново ниво на сигурност на доставките на природен газ. Правим огромни инвестиции в енергийната сфера, за да бъдем геостратегическа държава, да можем да транзитираме всякакъв газ през 100% българска инфраструктура и да има пълна диверсификация за поколения напред. Това заяви министър-председателят Бойко Борсов, който днес посети модернизираната компресорна станция „Петрич“. От там вече преминават първите доставки на природен газ от Азербайджан за България, което е значима крачка за реализацията на основната стратегическа цел на правителството за диверсификация на източниците на природен газ за българския пазар на конкурентни цени. Крайната доставена цена на газа от Азербайджан ще даде възможност на „Булгаргаз” да подаде заявление до КЕВР за намаляване на цената на природния газ за българския пазар за месец януари.

Премиерът Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която също бе на място, лично се увериха в постигнатия реален резултат от политиката на българското правителство за енергийна диверсификация. Действията на кабинета в тази посока са свързани с приоритетната цел да се гарантира сигурността на снабдяването с природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Посланичката на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова определи като исторически момент днешния ден. „Това е мечта на много българи, която се радвам, че успяхме да реализираме“, изтъкна от своя страна министър Теменужка Петкова.

 „Много хора има с идеи, желание, амбиции, но с възможности, които да направят това, което е направено, досега не е имало. Претенденти много, но никой не го е направил. Не е било правено, защото не е лесно. Изискват се усилия, политическа воля и умения. Всички интерконектори са направени по време на нашето управление“, напомни премиерът Борисов.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов припомни, че формулата с „Газпром“ бе предоговорена и бяха възстановени над 200 млн. лв. на българските потребители. Заработи газовата борса и вече се търгуват количества, което е голяма стъпка в либерализацията на природен газ. „Доставките от Азербайджан също са значимо събитие и голям успех“, категоричен беше Павлов.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов напомни, че първите количества природен газ от Азербайджан за България са резултат от сключения договор между „Булгаргаз“ и азербайджанската държавна нефтена компания SOCAR. От 31.12.2020 г. до 1 октомври 2021 г. доставките ще се реализират по временен маршрут до входен пункт Кулата – Сидирокастро на българската газопреносна мрежа, след което с изграждането на интерконектора Гърция-България доставките ще продължат по точката на свързване между TAP и IGB – Комотини, Гърция.

Премиерът Борисов и министър Петкова направиха оглед на напредъка на строително-монтажните работи на площадката за модернизация на КС „Петрич“, които следва да приключат в началото на настоящата година. Дейностите са част от мащабния проект за модернизация на компресорните станции от газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз”. В рамките на първия етап на проекта на КС „Петрич“ беше монтиран един газотурбокомпресорен агрегат, производство на американската компания Solar Turbines и отговарящ на екологичните стандарти. През втория етап от модернизацията на КС „Петрич“ ще бъде монтиран и втори агрегат. Модернизираните компресорните станции позволяват значително да бъде увеличен капацитетът на  точката на междусистемно свързване  Кулата/Сидирокастро

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (18)

Този лъжец играе по свирката на Путин и Ердоган. Руснаците си пуснаха газ по газопровода, построен с нашите пари. Това са залъгалки за наивници.
01.01.2021 11:28 / Отговор
Много е смешно руски трол да се възмущава, че руски газ текъл някъде. Ще трябва да се търси скрития мотив.
01.01.2021 11:37
МУТРАТА РАДЕВ ИГРАЕ ПО СВИРКАТА НА ЧЕРЕПА И ПУТИН........................................................ НО НЕ МОЖА ДА СПРЕ ГЕРБ, ДА ОСИГУРЯТ ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ И УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПРИХОДИТЕ ОТ ТРАНЗИТ НА ГАЗ, ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ..
01.01.2021 11:40
ГЕРБКП Аз смятам, че отдавна никой не вярва на лъжливата и крадлива мутра Борисов, тук само няколко герберски трола обиждат инфантилон, понеже няма какво да кажат и това е неговата "подкрепа". Борисов е най-удобиня на Кремъл премиер, всичко прави в тяхна услуга.
01.01.2021 12:08
Оставка! Истинското заглавие би трябвало да бъде "Борисов чака азерски газ от Булгаргаз, който не дойде, докато руският газ през България реално стигна до Сърбия".
Е, не, не може така да се лъже на едро, мащабно. За Борисов иде реч.
Докато Вучич открива Турски поток в Сърбия, което означава че и у нас и реално потича руски газ през България, и обявя по -ниска цена на природния газ на вход Сърбия, с близо 10 процента под цената на вход България - големи майстори в преговорите са нашите, няма що!?.
Лъже, защото на Неа Месемврия - точката през която минава азерския газ в Гърция, преди да стигне границата с България, днес има блокаж и никакъв газ не минава.
От резервираните капацитети на интерконектора, Булгаргаз просто го няма. Лъжат яко.
Няма журналисти, които да питат.
01.01.2021 12:16
До "ГЕРБКП": Ало, постоянния трол на синьочервената мъгла, успокоявайте се, че " само няколко герберски трола" са ти насреща. Ще се видим на изборите. А дотогава фъркайте във виртуалното пространство!
Ха, ха, ха!
01.01.2021 13:08
Покажи всички
Оставка! Истината е пунтамара диверсификация само с руски газ. Да бяха казали нещо и за формулата на цената за азерския газ.
Това че Балкански поток бил българската държавна собственост е пак пунтамара, защото цялата тръба и всички активи са заложени срещу приходите и дълга от над 3 милиарда лева. И ако няма приходи, както е ясно че няма да ги има какво правим?
Камарата на представители на САЩ преодоля ветото на Тръмп срещу NDDA. Сената тази седмица също ще преодолее. И тогава - санкциите са неотменими. Тепърва ще става жежко. Щом от 1 януари Борисов стартира с пропагандата представете си каква година ще бъде. Не го подценявайте и се гответе за жестока битка. Всичко или нищо.Защо не огранизира публичен дебат по Балкански поток и "диверсификацията" и там да дойде лично, и да вземе и шефовете на Булгартрансгаз и Булгаргаз? Нали е уверен?
За това си организират селфи клипчета "от джипката" с пропаганда. Преди имаше тук таме някои верни неща, днес процента на лъжите скочи до тавана.
01.01.2021 12:17 / Отговор
Отговор Верно си зле! До вчера твърдеше , че Борисов "лъже", за азерския газ, а сега само "пропаганда" да ти се привижда! Ами естествено ,че ще вземе заем да го построи, или може би не трябваше да строи нищо! Всякакви боклуци мечтаят да сринат държавата, ама откъде ще дойдат санкциите, от ЕП , или Щатите, важното е да свалим "Боко"! Толкова сте жалки, че с такава опозиция като вас, верно Борисов ще векува!
01.01.2021 12:25
Алоооу, розовият комунист, нали все ревахте че нямало алтернатива на руския газ, сега пък защо ревеш? И азеррски газ тръгна, и ти пак ревеш?
01.01.2021 12:18 / Отговор
Къде е е тръгнал, бе мутро? Само в простите ви тъпоъгълни глави!
01.01.2021 13:26
. . . Верно си тъп! Явно и Борисов "лъже" ,и азърбейджанският Президент и посланик "лъжат"? Толкова си тъп в упорството, че май на руски трол смърдиш!
01.01.2021 14:35
сивата котка Едва преглътнал баницата и на разходка с жипката. Прост самотник.
01.01.2021 13:42 / Отговор
Да си на поста си и да си вършиш работата без почивен ден не е разходка, Тези, с които искате да го сменим по една седмица ли ще си смилат баниците? Сигурно техните ще са много мазни.
01.01.2021 15:14
Докато радев още не се е събудил Борисов обиколил строителните обекти ,това много е дразнещо нали тараторе
02.01.2021 00:27
Нещастниците, дето все се напъват да свалят Борисов, не могат и на малкия му пръст да стъпят. Хубавото е, че вече е независим от мафиотските им медии и можем да гледаме какво реално прави. За разлика от всички нещастници, които се напъват да му бъдат алтернатива, като го очернят и бълват пропаганда от всички медии, платени от тях. Браво на Бойко!
01.01.2021 13:52 / Отговор
съгласен Да, вече виждаме мутрата Борисов какво прави - постепенно измества България от европейската карта и я тласка към бездната на путинова Русия, която като черна дупка засмуква всичко, попаднало в орбитата й.
01.01.2021 16:53
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати