Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса

Политика

Борисов: Държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса

Борисов: Държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса - Tribune.bg
Снимка:

Кристин Лагард му споделила, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса. Премиерът посети Националния център по заразни и паразитни болести. Центърът е основен доставчик на ваксини, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят.

По думите на премиера, Кристин Лагард му споделила, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина. Борисов изтъкна, че директорката на Европейската централна банка първа е повдигнала темата.

Министър-председателят разговаря с управителя на държавната фирма „Бул Био” д-р Румен Кофинов. Той представи на премиера трите инвестиционни проекта, които разработва БулБИО. Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз. Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне. Кофинов поиска съдействие от страна на министерството на земеделието, храните и горите, като изтъкна, че това производство е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция.

Правителството ще подкрепи финансово инвестиционните проекти, разработени от БулБИО, обяви премиерът.

„Добре е да направим тази инвестиция и да утроим на практика капацитета. Важни са иновациите и новите технологии. В най-кратки срокове ще финансираме тези програми“, заяви премиерът Борисов и изтъкна, че в този сектор сме се доказали в цял свят.

Директорът на БулБИО специално благодари на правителството за оказаната подкрепа, благодарение на която е осигурена важна субстанция за лекарство в помощ на борбата срещу COVID-19, което дружеството е в процес на разработване, след като е придобило лиценз.

Кофинов отбеляза още, че БулБИО притежава европейски сертификат за добра производствена практика и лиценз от СЗО. Във връзка с извънредното положение дружеството е придобило и лиценз за търговия на едро с лекарства и предпазни средства. Директорът добави също така, че дружеството е в стабилно финансово състояние.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Тартаковер "...По думите на премиера, Кристин Лагард му споделила, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина..." Е, браво! Досега знаех че ваксината е френска, произведена там още през 1919 година, но Боко я направи родна. Вероятно той я е произвел в Банкя. А на мен огромен камък ми падна, след като разбрах, че благодарение на изобретената от неговата фантазия ваксина, Кр. Лагард ще спи по-спокойно. Както и той и той си легна на пухена възглавница, когато Кристалина му обеща финансовите потоци към България да са сигурни.
29.04.2020 14:35 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети