Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Земеделски организации на среща с Борисов: Пари в сектора няма и сме пред фалит (ВИДЕО)

Политика

Земеделски организации на среща с Борисов: Пари в сектора няма и сме пред фалит (ВИДЕО)

Земеделски организации на среща с Борисов: Пари в сектора няма и сме пред фалит (ВИДЕО) - Tribune.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе среща с над 15 браншови организации от сектор ,,Земеделие”. По време на нея стана ясно, че пари в сектора няма.

„За съжаление земеделието се е върнало години назад и трябват още повече средства, за да се възстанови. За първи път от 2007 г. секторът е в ликвидна криза. Пари няма, защото безумното харчене по времето на Кирил Петков и Асен Василев обрече всички производства. Когато ние управлявахме за всеки един проблем се търсеше незабавно решение, което да минимизира щетите и земеделските производители да не изпитват затруднение. Нито един сектор не каза, че е по-добре след управлението на промяната“, отчете Борисов.

Той допълни, че за 360 дни в управлението на страната ни Кирил Петков и Асен Василев успяха да намалят в пъти българското производство, показват официалните данни. Същото това управление принуди над 10% от земеделците да излязат от сектора. България е пред реален риск от загуба на европейски средства за настоящата 2023 г. заради популизма, чрез който се управлява в последните 2 г.

„В Плана за възстановяване бяхме заложили 900 млн. за напояване, но проектът беше премахнат от правителството на „Промяната“ и заменен с лобистки проект за батерии“, каза още Борисов.

Браншовите организации споделиха, че ГЕРБ е единствената партия, която ги е поканила на среща, за да ги запознае с програмата си и да им представи решения за проблемите.

За две години бизнес средата коренно се промени. Извън тотално грешните решения, които взе „Промяната“ за сектора, като емблема на тази немощ мога да характеризирам спирането на корабите за износ, включително натоварени. Войната в Украйна даде тежки отражения върху земеделието, особено Източна Европа. Това заяви Десислава Танева по време на срещата, където тя представи 4 годишната програма на ГЕРБ-СДС в сектор земеделие.

В своя анализ Танева отчете, че за две години има намаляване на производството във всички сектори на производство на плодове и зеленчуци. Като пример тя даде картофите с минус 14%. По отношение на животновъдството данните също сочат драстично намаление в сравнение с 2021 година, като уточни, че данните са от официални източници НСИ и Агростатистика, а след месец се очаква и за миналата година за кризата с фуражите. Като цифрите ще стават още по-лоши.

Като начало на кризата Танева отчете спрения износ по нареждане на Асен Василев, след това проекцията на решенията на Комисията за украинската селскостопанска продукция. Танева отчете, че всеки ден цените на борсите за зърнените култури се сриват.

По отношение на бюджетирането, Танева отчете че е изключително нелогичен, защото не са подпомогнати тези, които произвеждат реално икономика. За пример тя даде пренасочени 200 милиона лева за подрязване на дървета по поляните.

„Въз основа на средата ние предлагаме като първи мерки да се нормализира пазарната цена със страните от Източния Блок. Асен Василев по срещите с хората казва, че трябва да подкрепяме вноса от Украйна, защото провокира да свалим цените за хората. Това е абсолютна лъжа, измама и популизъм. В Украйна стандартите на земеделие за съвсем различни, без всякакви задължения, които оскъпяват европейското земеделие“, заяви Танева и допълни, че трябва да се предприемат мерки по отношение на трансграничните коридори. Парите за тях идват от ЕК, като след войната ще се ползват и ще носят допълнително доходи в сектор земеделие. „Дори няма задействано проектиране по този въпрос“, отчете пред бранша Танева.

Промяната на стратегическия план, промяна на стратегическия план. При тази ликвидна криза на сектора да се дадат по за елементи на ландшафта, 200 милиона за кастрене на дървета, като никой не зададе този въпрос. Това е първия стратегически документ изпратен от държавата без да е минал обществено обсъждане. На практика е видян от сектора без да е минал на обсъждане от тях.

По отношение на животновъдството, бе намалена ставката на суровото мляко за едрия рогат добитък, като цените стават все по-ниски. Изпуснат е и момента при който трапезния картоф е изключен от подпомагане. За трайните насаждения също е намалена ставката. По всички екосхеми трябва ново пребюджетиране. За оранжериите Танева също отчете пълна катастрофа.

Десислава Танева отчете, че правителството на Борисов беше включило в Плана за възстановяване напоителните системи, като плана вече не може да се предоговаря, като се чува, че дори вече няма да получим и част от финансирането. „Асен Василев премахна напояването, за да си сложи неговите батерии. Ние знаем, че това е базата, за да има земеделие и предвиждаме този проект да се осъществи с национални средства. Надграждането ще стане от самите оператори, което ще доведе до поносима цена. Проекта беше готов и според мен беше абсолютно престъпление към сектора. Вие вероятно не знаете, че всички субсидии които ще получите по настоящата програма, 1,5% ще ви бъдат удържани, които ще отидат във Взаимоспомагателен фонд“, заяви Танева.

По отношение на проблема с намирането на кадри, Танева уточни че са разработени мерки и в тази насока, като в тях участие са взели бившият социален министър Деница Сачева и на образованието Красимир Вълчев, като освен премахване на еднодневните договори е обсъдено да се въведат доброволни, платени стажантски програми от професионалните гимназии. Така всеки, който иска да помогне за прибиране на реколтата ще получи заплащане в рамките на тази програма. Тези пък които вече работят в сектора се предвижда подпомагане от социалното министерство ще получават средства за обучение, допълнителни извън труда, за да останат в сектора. Като пример е Франция, която е взела голяма част от нашите работници, която точно с такава програма успява да си прибере гроздето с наши работници.

За хранителното законодателство Танева заяви, че ще приложат национални мониторингови програми, каквито се прилагаха по време на ковидкризата. Като пример тя даде, че тогава нито един камион извън България не е влязъл в страната без проверка. „Тази пушилка, че сме яли домати с пестициди не е вярна, защото 2020 година прилагахме 100% контрол. За храните на практика сме извън всякакъв синхрон с европейско законодателство, като предстои да се приемат четири изцяло нови и стратегически документа“, каза още Танева и припомни, че те са първите, които са говорили на висок тон с големите вериги, което е дало възможност на над 450 родни производители да влязат на техния пазар.

От разговора със земеделците и животновъдите стана ясно, че през последните няколко дни тече силова акция срещу тях от страна на КЗК, като дори заговориха за заплаха от арести.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че незаконните арести последните две години не са нещо необичайно и ги запита как са се развили и какво се е подобрило.

Като три болни теми от брашна определиха ДДС, веригите и помощите, които са намалени.

Земеделците обявиха, че имат нужда от помощ, защото са в стачна готовност за изключително високите цени за водата за напояване. Браншовите организации подчертаха, че ГЕРБ е единствената партия, която ги е поканила на среща, за да бъдат обсъдени проблемите, както и да се намерят решения за тях.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети