Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов на страната на пестеливите страни в ЕС: По-малко грантове, повече заеми

Политика

Борисов на страната на пестеливите страни в ЕС: По-малко грантове, повече заеми

Борисов на страната на пестеливите страни в ЕС: По-малко грантове, повече заеми - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Бойко Борисов се обяви за по-пестелива финансова политика в Европейския съюз. Той коментира актуалните теми в белгийската столица Брюксел.

„Няма да има нито една доволна държава, тъй като парите, които се отпускат, са по-малко. Едните държави-членки искат изобщо да няма грантове, само заеми. България предлага и подкрепя позиция за намаляването на грантовете с 50 млрд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро“, обяви Бойко Борисов.

В Брюксел трети ден продължава срещата на върха на ЕС.

„Аз подкрепям пестеливата четворка, защото нашата политика винаги е била да харчим колкото изкарваме и да слагаме парите там, където има развитие – инфраструктура, чист въздух, високи технологии. Трябва да се намери баланс. Не знам дали ще имаме решение“, призна премиерът.

„Важно е да има бюджет за следващите седем години“, категоричен беше Борисов преди началото на Европейския съвет. По думите му няма да има нито една държава, която да е доволна, защото като цяло парите са по-малко. Министър-председателят подчерта, че въпреки намаления европейски бюджет, средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България са запазени на същите нива. Страната ни е заявила и интереса си за участие в подкрепата, която може да бъде отпусната и за по-слабо разбитите региони. „Ако се запази това, което сме договорили, мисля, че при толкова трудно взимане на решение, за нас ще е приемливо“, отбеляза Борисов.

„Продължаваме, надявам се да има решение. Ако си тръгнем без бюджет, не знаeм как ще се развива пандемията, което е опасно“, заяви още премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че БВП на ЕС спада, а това са огромни загуби за европейската икономика. „Ако сме европейско семейство, трябва да вземем решение, така че всички да са защитени и да се чувстват членове на това европейско семейство“, заяви Борисов. Премиерът добави също, че счита, че държавите трябва да излязат с единна позиция, категорично подкрепяща върховенството на закона.

„Много ни упрекват за твърдите мерки в началото. Бяхме най-добрите в Европа, сега сме последни, само Швеция е пред нас. Една след една държавите ни слагат в червените зони. Внушава се, че пандемия няма. Внушаваше се, че аз и Мутафчийски, и щабът сме някакви лоши хора. Австрия защо тогава продължава да се държи толкова строго“, попита Борисов.

Той е категоричен, че е нужен единен медицински стандарт в ЕС за коронавируса.

Министър-председателят коментира и протестите у нас.

„Най-късно във вторник или в сряда ще завърши проверката на МВР дали полицаи са употребили сила при протестите. Горчиво съжалявам, никога това не е било толерирано от нас”, каза Борисов.

„На тяхната възраст, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, ни караха да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че, тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да видят света. Време е в обществото да се проведе дебат по много теми“, заключи Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети