Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Най-изгодното за Русия правителство е това на „ястребите“ Кирил и Асен

Политика

Борисов: Най-изгодното за Русия правителство е това на „ястребите“ Кирил и Асен

Борисов: Най-изгодното за Русия правителство е това на ястребите Кирил и Асен - Tribune.bg
Снимка:

„Странно как първата международна среща на Петков и Василев е била с „Лукойл“, така твърдят нашите източници. Ще докажем, че най-изгодното за Русия правителство е това на Кирил и Асен. С техните манипулации искаха да изглеждат като ястреби. Нима Русия не знае, че всеки трети снаряд в Украйна е български? Просто трябваше да има посредници“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който даде брифинг в централата на партията.

По темата със скъпите горива, ГЕРБ предложиха няколко варианта държавата да конкурира „Литаско“, които, според тях, директно ще свалят горивото под 2,50 лв. „Един вариант е държавата да купува директно от Русия. Така ще избегнем 1 лв. на литър да отива в Литаско, швейцарски фирми и т.н. Нарушава ли се конкуренцията? Не. „Литаско“ да си предлагат с лев по-скъпо, който иска ще купува“, предложи Делян Добрев.

Той изчисли, че от оскъпяването посредникът печели по 3,5 млрд. на година, а потребителите плащат разликата, тъй като скъпите горива влизат директно в цените на всички стоки по магазините. Вариант 2 е да се наложи 1 лев акциз на „Литаско“, който после да се връща при хората.

Борисов посъветва служебния кабинет да наемат добри адвокати преди да преговарят с „Газпром“, за да не се окажат тези преговори в тяхна полза при бъдещ арбитраж.

„Внимавайте! Ние затова преговаряхме с „Газпром“ с участието на ЕК. Да се обърнат към ЕК, да ги държат в течение за всеки ход, да ги поканят, има дирекции, да дойдат в България и да участват в преговорите. Ако и това счупят, вече няма правителство, което ще се оправи. Няма наше предупреждение, което да не се е сбъднало“, каза той.

По темата с трагедията с Бургас Борисов изказа съболезнования и припомни, че Балканският път на мигрантите през България беше затворен, потокът минаваше през Гърция и Турция.

Борисов напомни още, че страната ни през годините е получавала похвали от евролидери, като тогавашният британски премиер Дейвид Камерън, унгарският Виктор Орбан, Жан-Клод Юнкер и други, за начина, по който се охранява българската граница.

„Каквато и ограда да се направи, няма значение, когато дойдат 40 хил. на границата с жени и деца. Тогава говорихме с ЕК и Реджеп Ердоган, той пое ангажимент да ги спира още на територията на Турция, а Европа дава милиарди“, припомни Борисов как в разгара на сирийския конфликт беше предотвратена кризата.

Лидерът на ГЕРБ коментира и делото, което заведе срещу него Кирил Петков. Той каза на медиите, че дори не иска да коментира ръгането на журналист с лакът, което никога президент или премиер не си е позволявал, но истинският проблем е, че това че това после беше изрязано от телевизиите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети