Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Не може да говориш за върховенство на закона и да се разхождаш по „Орлов мост“. А останалите 2 млн. души?

Политика

Борисов: Не може да говориш за върховенство на закона и да се разхождаш по „Орлов мост“. А останалите 2 млн. души?

Борисов: Не може да говориш за върховенство на закона и да се разхождаш по Орлов мост. А останалите 2 млн. души? - Tribune.bg
Снимка:

100 процента съм седял настрани от процедурата за избор на нов главен прокурор. Щеше ли обществото да вярва на партийно предложен кандидат, попита премиерът

„Законът трябва да се спазва. Не може да говориш за върховенство на закона и да се разхождаш по „Орлов мост“. Има и едни други 2 млн. души, които не одобряват. Не одобрявам затварянето на кръстовището. По закон си подаваш заявление до общината. Където е свободно, там отиваш да протестираш. Представете си, че всеки кандидат-кмет реши да си закрие кампанията на едно кръстовище в София?“ Така премиерът Бойко Борисов коментира в ефира на NOVA блокирането на „Орлов мост“ от протестиращи срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Борисов обясни, че накрая там са останали 10 души. Хора от МВР са преговаряли с тях, осигурили са им трасе до Президентството.

„Трябва да поздравя колегите от МВР. Ако не бяха с такава организация, ако ги бяха срещнали- протест и контрапротест, да се окървави този ден, щеше да е отвратително. Бяха взети много мерки, но се налагаше, защото се търсеха провокации“, допълни Борисов.

Той заяви, че не се меси в процедурата по избор на нов главен прокурор. Сега нещата са в ръцете на президента Румен Радев, който трябва да подпише указа за заемане на длъжността от Иван Гешев.

„Законът е такъв. ВСС са го избрали с 20 „за“ и 4 „против“. Преди години, когато Христо Иванов беше министър на правосъдието, парламентът промени процедурата и тогава се реши, че съдиите си избират съдии, прокурорите –прокурор. В закона пише, че правителството е можело да прати един кандидат. Това е лицемерно. Правителството може да изпрати юрист, който харесва. Обществото щеше ли да вярва на този главен прокурор? На избран партиен кандидат? Сигурно – не. 100% съм седял настрани от тази процедура“, обясни още Борисов.

По думите му местните избори нямат пресечна точка с този избор на съдебната система.

„Едно време нямаше напрежение, защото при Георги Първанов двамата му съветници станаха съответно главен прокурор и шеф на съдиите. Тогава нямаше реакции, защото медиите бяха тотално потъпкани", заяви премиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати