Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: По два ферибота на ден ще свързват България и Грузия

Политика

Борисов: По два ферибота на ден ще свързват България и Грузия

Борисов: По два ферибота на ден ще свързват България и Грузия - Tribune.bg
Снимка:

Подкрепяме Тбилиси за НАТО и ЕС

Скоро започва разширяването на фериботната връзка между България и Грузия. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след срещата с грузинския си колега Мамука Бахтадзе. Борисов обеща подкрепа на Тбилиси за НАТО и ЕС.

„Много, много по-напред са от Украйна и Молдова. Според мен би трябвало да ги извадят от пакета, защото действително се справят много добре. Изключително са ни важни. От другата страна на Черно море имаме един партньор, който събира товарите и е обединяващото място на осем други държави от Каспийския регион. Сега имаме два ферибота на седмица. Амбицията ни е да ги направим по два на ден“, обясни премиерът.

Бахтадзе благодари на България за подкрепата за териториалната цялост на Грузия и за действията около влизането на страната в ЕС и НАТО.

„Имаме голям напредък в източното партньорство, но трябват и нови цели, които да постигнат по-висока интеграция. Плавно се доближаваме до целите си“, заяви той.

Борисов припомнил на Бахтадзе, че има забавяне на вече обсъждани проекти на двете страни.

„Аз казах и на колегата, че от 2012 година не съм посещавал Грузия. Искам, когато отида, да има какво да подпиша. 10 години си говорим за фериботи, за връзки, нямаме придвижване напред. Затова сега в рамките на три, четири месеца сме си дали срокове да придвижим тези процеси“, категоричен беше премиерът.

Друг проект, по който се работи е свързан с дигиталната инфраструктура. Обект на разговори бяха и енергийните проекти.

„Грузия е голям производител на енергия и то от водноелектрически централи, зелена енергия, 2000 мегавата могат да пренасят под Черно море“, подчерта българският министър-председател.

Премиерът на Грузия отбеляза, че по време на срещата е била повдигната и темата за Русия, която по думите му продължава да окупира 20% от територията на страната му, което подкопава състоянието на държавата.

„Само твърдата позиция на международната общност може да доведе до постигане на мир“, подчерта грузинският премиер.

Борисов не пропусна да се пошегува с факта, че подобно на него, и Бахтадзе е каратист.

„Действително този път имам много равноправен партньор, колегата Мамука е каратист, капитан на националния отбор на Грузия, сериозен човек. Имахме възможност да си поговорим малко и за спорт“, разказа подробности за срещата българският премиер.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети