Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов пред Handelsblatt: България ще бъде най-лоялният партньор на „Фолксваген“

Политика

Борисов пред Handelsblatt: България ще бъде най-лоялният партньор на „Фолксваген“

Борисов пред Handelsblatt: България ще бъде най-лоялният партньор на Фолксваген - Tribune.bg
Снимка:

Българският премиер Борисов вижда страната си с предимство в конкуренция с Турция за новата локация на VW . Той обещава благоприятна за бизнеса политика и държавни субсидии.

България не се е предала в надпреварата за това да спечели многомилиардния проект за завод на „Фолксваген“ и оценява шансовете си като добри. Това пише в свои материал реномираното германско издание Handelsblatt и публикува интервю на премиера Бойко Борисов.

„България е с по-добра локация по отношение на инвестиционния риск в сравнение с всяка друга страна в региона“, посочва в писмено изявление Борисов пред изданието.  Според него една подобна бъдеща инвестиция от страна на „Фолксваген“ ще бъде положителна за цяла Източна Европа. „Това ще доведе до взаимодействие за всички страни в региона“, смята българският министър-председател.

Борисов посочва и предимствата на страната ни - конкурентна данъчна система, удобни за бизнеса регулации и държавна помощ, добри транспортни връзки и ниски разходи за труд. Изданието подчертава, че в страната има 10% плосък данък и цитира премиера, че данъкът върху дивидента върху този вид инвестиции е нулев.

„Българското правителство предложи на „Фолксваген“  максимална допустима държавна подкрепа в стриктно съответствие с европейското законодателство, определено от Европейската комисия за региона", каза Борисов.

„Основното предимство на България е постоянното подобряване на бизнес средата в сравнение с други страни от региона“, посочва премиерът.

Борисов обещава да покаже на „Фолксваген“ , че България ще бъде „най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света“. Премиерът се позовава на добрите условия за германските инвеститори в миналото. „Нашето бъдещо сътрудничество с „Фолксваген“  и други немски компании е гарантирано от най-добрите търговски и икономически отношения, които постигнахме в рамките на ЕС.“, казва той.

„Продължаваме да бъдем в процес на подбор. През последните месеци прегледахме различни опции за местоположението на новия ни завод. Сега има списък с любими такива. Следва фазата на преговори с кандидатите “, коментира за изданието говорител на автомобилната компания.

Процесът по избор на място за новия завод на „Фолксваген“  е започнал с 10 локации в три източноевропейски държави и Турция. В последния кръг от надпреварата остават само България и Турция. Най-късно до началото на септември надзорният съвет на „Фолксваген“  трябва да направи избор.

Новият завод, подобно на фабриката в словашката столица Братислава, ще се превърне във фабрика за няколко марки VW Group.

България предлага на VW голяма индустриална зона извън столицата, близо до летището - индустриалната площадка Кремиковци. „Парцелът може да бъде преустроен и по този начин също да се използва без ограничения за търговски цели“, смята Матиас Колбекер, архитект и управляващ директор на семейния бизнес на Schwarzwald Kohlbecker Gesamtplan, който е изградил много автомобилни заводи.

„На лична среща получихме уверението на премиера, че ще направи всичко, за да получим инвестицията", каза Любомир Станиславов, изпълнителен директор на автомобилния клъстер в България.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

П.К. Българската локация и всички изказани мисли за този избор на световния
автомобилостроителен гигант, лично от Премиера на България, би бил
в точното време на точното място.
07.08.2019 13:38 / Отговор
КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ Има една ЖЕНИЦА в нашия злочест Преход, която вече е МИЛИАРДЕРКА - ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА - БИВШАТА (А МОЖЕ БИ НЕ Е БИВША) ЛЮБОВНИЦА НА ПОЖАРНИКАРА "БУДА". За нея не се споменава нийде нищо. Пълно мълчание, все едно, че я няма. А я има. И то как – ИМА БАНКА, ИМА КУРОРТА ПАМПОРОВО, ИМА ЗАВОДИ, ИМА БУРГАСКОТО ПРИСТАНИЩЕ…Просто питам – кога великата ни спецпрокуратура ще се зарови в делата финансови и бизнес на ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА. Надеждата ни е, че ще я подхване румънската прокурорка , ако стане прокурор на ЕС. Тогава над нея ПАК ЛИ ЩЕ има чадър. Просто питам – как така, с чия помощ, сама ли, кой я закриля тази крехка женица, та натрупа милиарди?
07.08.2019 22:13 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети