Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Немският външен министър: Политиката не трябва да се меси в решението за „Фолксваген“

Политика

Немският външен министър: Политиката не трябва да се меси в решението за „Фолксваген“

Немският външен министър: Политиката не трябва да се меси в решението за Фолксваген - Tribune.bg
Снимка:

Захариева: Трябва да преодолеем популизъма, национализма и евроскептицизма

България е една от най-проевропейските нации. Много важно за България е да успеем на тези избори да преодолеем негативния тренд на растящия популизъм, национализъм и евроскептицизъм.“ Това заяви външният министър на България и вицепремиер Екатерина Захариева на брифинг след среща с немския си колега Хайко Маас.

Като проблем, подхранващ евроскептицизма, тя посочи наличието на политици, които винят Брюксел за всички неуспехи. Същевременно успехите приписват на себе си.

За България е изключително важно. И аз силно се надявам на тези избори българските граждани да потвърдят още веднъж, че за тях силен, единен и обединен Европейски съюз е по-важно от дребните, краткосрочни и лъжливо важни интереси. Защото популистите са хора, които предлагат на пръв поглед лесни решения на трудни въпроси“, подчерта тя.

Не знам дали ще има влияние и дали това ще намали евроскептичните и популистки партии в следващия Европейски парламент, но се надявам това да се случи след този скандал, който стана в Австрия“, категорична е Екатерина Захариева.

Корупционна криза в Австрия свали правителството на канцлера Себастиан Курц. Шокиращи разкрития от скрита камера принудиха заместника му, крайнодесния Хайнц-Кристиан Щрахе да подаде оставка. Причина за оттеглянето му стана скандално видео, записано тайно от две германски медии, в което той обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата политическа формация. Записът е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха крайно дясната Партия на свободата до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

В Австрия се вижда нещо, което никой не си e представял“, заяви по този въпрос външният министър на Германия Хайко Маас и припомни, че Германия е имала критично отношение към австрийската народна партия.

За нас Австрия е важен партньор. Ние искаме да работим с новото австрийско правителство, надявам се Австрия да говори с проевропейски глас в ЕС. Ние искаме да имаме добри отношения с Австрия и имаме добри отношения“, подчерта обаче министърът.

Той изрази надежда обстановката да се разреши последователно и бързо.

Визитата на първия дипломат на Германия попада и в контекста на продължаващите преговори между България и „Фолксваген“ за нов завод, а къде ще бъде направена инвестицията от 1,5 милиарда евро ще е ясно наесен.

Попитан дали България може да разчита от подкрепата на федералното правителство на Германия за стратегическа инвестиция в страната, той заяви:

Решението на „Фолксваген“ за инвестиции е изключително важно, но то ще бъде взето от фирмата , тук политиката не трябва да се меси“, категоричен беше Хайко Маас.

Той изрази надежда час по-скоро „Фолксваген“ да вземат решение, за да спрат въпросите към самия него.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати