Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Пристъпваме към реорганизация на здравната система

Политика

Борисов: Пристъпваме към реорганизация на здравната система

Борисов: Пристъпваме към реорганизация на здравната система - Tribune.bg
Снимка:

„Пристъпваме към реорганизация на здравната система, спрямо плана, който сме изготвили. За целта осигуряваме допълнителен финансов ресурс в размер на около 80 млн. лв. за последните три месеца от годината“. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след на извънредното правителствено заседание, което се проведе дистанционно в понеделник.

„Парите, които сега отпускаме са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността. Отново подчертавам, че сме напълно мобилизирани и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина. Моля хората да се пазят“, обяви той.

На днешното извънредно заседание на правителството, са взети следните решения:

- До 50 млн. лв., ще се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус.

- С 15  млн. лв. ще се  закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции. С тях ще тестват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове тип фургон.

- Допълнително от резерви в бюджета на НЗОК се отпускат 16 милиона лева. 10 милиона - за всеки общопрактикуващ лекар 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. Личните лекари ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно. Отпускат се и 6 милиона за обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, както и в такива в по-големите градове на страната.

В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол.

„Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса. Днес осигурихме още 81 милиона лева за изпълнението на допълнителни мерки в борбата срещу COVID-19, вече има единен медицински протокол на действие, включихме и личните лекари, но най-важното е хората да продължат да се пазят! Пари има, осигурени са! От днес искам пълен преглед на медицинската помощ, която ще се осигурява на българските пациенти. Работете с пълна мощност“, разпореди премиерът Борисов на министрите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати