Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов в Босна и Херцеговина: ЕС значи и отговорност, и предвидимост

Политика

Борисов в Босна и Херцеговина: ЕС значи и отговорност, и предвидимост

Борисов в Босна и Херцеговина: ЕС значи и отговорност, и предвидимост - Tribune.bg
Снимка:

За съжаление се вглеждаме какво ни разделя, правим си балкански номера, това пред Европейския съюз няма да мине, посочи премиерът

„Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди евро, не само да ти построят инфраструктура – метро, пречиствателни станции, магистрали, жп линии, конкурентоспособност. Значи и отговорност, предвидимост“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред българските медии в Босна и Херцеговина, където се провежда Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

„Европейският съюз значи, че няма значение кой е политикът днес, а да има една и съща политика като държава. Да спрат да се оплакват, да се обърнат към себе си, да се стегнем и да си подредим Балканите“, посочи още премиерът Борисов след изказването си пред държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в ПСЮИЕ.

Министър-председателят изтъкна преките ползи за България от провеждането на ПСЮИЕ. „Инфраструктура, да има свързаност на Балканите, което е добре за туризма и за бизнеса. Тези формати са важни, но трябва да участват всички“, посочи премиерът Борисов.

„Всички колеги започнаха, че Европа ни е виновна, че няма процедури за присъединяване. Три държави има от ПСЮИЕ, които са от ЕС и са представени на ниво държавни секретари, а Косово, което е следващият председател на ПСЮИЕ, не е представено. За какво присъединяване към ЕС може изобщо да става въпрос при такова поведение“, отбеляза българският министър-председател.

Той бе категоричен, че всички много искаме да се случат много неща - от магистрали до дигитална инфраструктура, но с такъв манталитет ще тъпчем на едно място.

„За съжаление ние, Западните Балкани, трудно се събираме. За съжаление се вглеждаме какво ни разделя, правим си балкански номера, това пред Европейския съюз няма да мине“, заяви по-рано днес премиерът Бойко Борисов по време на изказването си в рамките на Среща на върха на ПСЮИЕ.

Пред държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в ПСЮИЕ премиерът Борисов акцентира върху усилията, които бяха положени по време на Българското председателство на Съвета на ЕС за европейската перспектива на Западните Балкани и за поставянето ѝ отново като темата в центъра на дневния ред на ЕС.

Пред лидерите в Босна и Херцеговина, министър-председателят Борисов специално се обърна към премиера на Сърбия Ана Бърнабич по повод репликирането на сръбския вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Борисов в Познан.

„Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?“, риторично запита българският премиер сръбския си колега Бърнабич.

„Ана, ако имаше нещо неприемливо, защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по-малко сръбският и българският народ“, посочи премиерът Борисов.

„Имаме много добри отношения, няма нужда от напрежение. Сложихме точка“, така премиерът на Сърбия Ана Бърнабич отговори на запитвания от медиите дали е сложен край на този въпрос.

„Трябват смели политици - не става едно вкъщи, друго навън. И ние имаме спорове с Република Северна Македония, но със Заев направихме много, за да ги преодолеем. Комисиите ни работят, историците могат да спорят, политиците трябва да решават споровете. Балканският манталитет в ЕС не върви - там искат резултати“, заяви българският министър-председател на форума в Босна и Херцеговина.

Борисов отбеляза, че благодарение на Договора за добросъседство, Република Северна Македония рязко се отличи. „Дръпна напред. РСМ има шанс и перспектива да успее, просто не трябва да се подвежда по тези медии, които там бълват антибългарската пропаганда. Техният президент даде действително добър пример как се говори“, каза още премиерът Борисов в Босна и Херцеговина.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети