Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Василев и Петков са договорили режим на тока, от износител ще станем вносител

Политика

Борисов: Василев и Петков са договорили режим на тока, от износител ще станем вносител

Борисов: Василев и Петков са договорили режим на тока, от износител ще станем вносител - Tribune.bg

Животът ще ни върне прехласването по партията на промяната. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод скандала с Кирил Петков в Народното събрание заради точката за намаляването на вредните емисии в енергетиката от Плана за възстановяване и устойчивост.

 „Когато говорим за Плана за възстановяване мачът е свирен, защото сметката е над  2300  мегавата излязоха от енергийната система и то само за две години, а зимно време стават 60 процента. Това заяви Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията.

Той подчерта, че винаги е бил за зелената сделка.

„Но ние инвестирахме милиарди, за да пазим природата. България е най-големия нефтен износител на ток, а ние от износител ще се превърнем във вносител. Честито на българския бизнес, защото имаме около 4 млрд. загуба на година. Мачът е свирен, това е приключено. Енергетиката на България през 2025 г. ще се превърне във вносител и ако си го представим днес, това е автоматичен режим на тока. Това са предложили Кирил Петков и Асен Василев. Ние, българите, си получихме това, което си търсихме. При най-добрата сметка, при 2019 г., ще остане малката американска централа при тези сметки. Не можем да се сърдим на комисията, тя е водеща за зелената сделка. Една дума няма да чуете да кажа срещу комисията”, заяви Борисов.

„Надали на Румен Радев ще му е приятно по време на служебното правителство да му закичат закриването на енергетиката”, допълни той.

По думите му  2025 година централите ще бъдат затворени.

Борисов посочи, че други държави от ЕС вече са си отворили въглищните централи. "Когато ние се договаряхме, казахме: като затвори цяла Европа тогава и ние. Не сме казали йок, няма да стане. Но трябва устойчивост, равнопоставеност, така им казахме", подчерта бившият премиер. Според него всичко е щяло да е различно, ако ограниченията влизаха от 2035 г. например, или когато свърши войната в Украйна. "В Европа гасят лампи и фонтани, гасят осветлението, няма реклами, и ние точно в тоя момент приемаме да си задраскаме супер мощностите, с енергетици и специалисти. Но това си пожела българският народ. Да видим как ще удържи машиностроенето, потребителите след 2025 г., когато ще внасяме ток от съседите", заяви лидерът на ГЕРБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети