Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов за дерогацията: Вие сте го чували хиляди пъти от мен и Делян Добрев, но ни се обясняваше, че не е вярно

Политика

Борисов за дерогацията: Вие сте го чували хиляди пъти от мен и Делян Добрев, но ни се обясняваше, че не е вярно

„Моите очаквания бяха още отпреди година и половина да се спре ограбването от джоба на българите от бензина и нафтата“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти на полигона в „Ново село“ в коментар на скандала с дерогацията.

ЕК ще търси отговори от България след като руската петролна фирма „Лукойл“ се възползва от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военната хазна на Кремъл. Според разследване на „Политико“, България се е възползвала от обстоятелството, че е получила изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол и е позволила милиони барели петрол от Москва да достигнат до притежавана от Русия рафинерия на нейна територия, която след това е изнасяла различни рафинирани горива в чужбина, включително в страните от ЕС.

„Това вие сте го чували около 1200 пъти от мен и около 2000 пъти от Делян Добрев. И през цялото това време – година и половина, ни се обяснява как това не е вярно и че това са политически или някакви други закачки. А горивата стигаха почти 4 лв. при дерогация на най-евтиния петрол. И какво излезе накрая, че докато управлявахме ние, половината петрол е бил руски, Уралски, така както трябва, а в същото време, по време на санкции, по време на война, по време на тупане в гърдите, че са анти-Путин, преработката на руския петрол е стигнала 100%. И са реализирани огромни печалби. И са измъкнати от джоба на българите реални левове“, обобщи бившият премиер.

„Кой е виновен, кой е крив? Който е управлявал – носи отговорност и да си отговаря. Сигурно има вратички и пукнатинки, сигурно някой се е възползвал. Обикновено, когато става въпрос за милиарди, едва ли ще стигнат до кой точно. Но това беше политиката – казвам го с голямо съжаление, на България – вече втора година“, обобщи лидерът на ГЕРБ.

„Знаят, че ви ограбват. Подкрепя се, късат се ризите, че ще падне правителството, ако се махне дерогацията, и става въпрос за милиарди левове. Това са фактите – едни са се напечелили, ние сме ограбени, а оттук-насетне не виждам политика. Ние с политика това сме ви го обяснявали, чертали на схеми, на дъски, пазя ги в централата, по дати са…“, напомни Борисов.

Според него звучи „дори смешно“, че може да падне правителството, ако се махне дерогацията.

„Приемам, вярвам на Денков, че никой в България не се облагодетелствал от това. Но някой в чужбина го прави и това трябва да спре. Т.е да падне правителството, за да спре някой в чужбина да печели от българите? Това ли ме питате?“, попита той.

Борисов призова с „промяната“ „да си го кажат честно“:

„В София, ако не ги бяхме подкрепили, нямаше да имат кмет. Във Варна ние направихме грешка. Според мен затова те загубиха толкова много на изборите и реално са четвърта политическа сила. И сега е просто парадоксално с 33-34 депутата да обясняват, че ще падне правителството, ако някой нападне „чуждите“ интереси „извън България“, каза той.

„Правителството го има, заради това, което в момента виждате зад мен“, посочи Борисов танковете и бойното учение зад гърба си. „Заради геополитическата обстановка“. „Ние ще подкрепяме правителството да утре, когато ще се срещна с актива на партията, всички плюсове и минуси ще говорим и ще видим вариант да разграничим какво подкрепяме и какво – не“, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети