Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов: Не говорим за шпионски скандал с Русия, Путин идва догодина

Политика

Бойко Борисов: Не говорим за шпионски скандал с Русия, Путин идва догодина

Бойко Борисов: Не говорим за шпионски скандал с Русия, Путин идва догодина - Tribune.bg
Снимка:

Държавата ще участва в АЕЦ „Белене“, ако парламентът разреши

Министър-председателят Бойко Борисов участва в парламентарния контрол днес, за да отговори на въпрос на червения депутат Антон Кутев за отношенията ни с Русия.

„Ние изобщо не говорим за шпионски скандал, русофили и подобни“, обясни премиерът контактите на правителството с Москва. Борисов припомни, че за 2020 г. се подготвя посещение на президента Путин у нас за 140-ата годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Русия.

„Както виждате, нямаше никакви реакции по шпионския скандал“, изтъкна Борисов по повод мълчанието на Кремъл по разследването на службите и разпитите на представители на Национално движение „Русофили“.

Като довод в защита на тезите си Борисов подчерта, че този понеделник заседава и смесената междудържавна комисия на България и Русия, която е постигнала „отлични резултати в енергетиката“. Тук българският премиер акцентира на двата най-важни енергийни проекта – „Балкански поток“ и АЕЦ Белене“.

„Този „поток“ нямаше да стане, ако не бяхме го „избродирали“, посочи Борисов.

Той сподели в зала и похвалата, която е получен от руския министър на промишлеността Дениз Мантуров, а именно „гросмайсторски ход“. Със структурирането на участниците на газовата тръба страната ни е успяла да използва възможностите на най-добрата компания на Русия за производството на тръби, която обаче е в забранителния списък на САЩ.

Що се касае до Южен поток няма да коментирам, за да не дразня, но на практика огромният натиск и на САЩ, и на ЕС, го направи невъзможен, разясни Борисов.

Относно проекта АЕЦ „Белене“ премиерът е категоричен, че правителството ще пита депутатите дали държавата да участва в централата.

Мажоритарно, миноритарно, със златна акция или да не участва - решението за АЕЦ Белене ще предоставя да вземе парламентът, увери премиерът.

Той съобщи, че в момента има 12-13 оферти за изграждането на втората атомна централа у нас.

Преди не знаехме колко ще струва централата, но спасихме 90 млн. лихви за двата реактора, анализира ситуацията с изграждането на централата до момента Борисов.

Той призова народните представители да бъдат реалисти за възможностите на България по отношение на санкциите на ЕС към Русия. България не може да направи нищо за падането на санкциите срещу Москва, заяви министър-председателят. 

„С Русия имаме възможно най-добрите отношения, каквито имаме и със САЩ, и с Европа, и със съседите“, обобщи Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати