Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов се срещна с посланика на Украйна у нас: Българското правителство „действа“ само на думи (ВИДЕО)

Политика

Бойко Борисов се срещна с посланика на Украйна у нас: Българското правителство „действа“ само на думи (ВИДЕО)

Бойко Борисов се срещна с посланика на Украйна у нас: Българското правителство действа само на думи (ВИДЕО) - Tribune.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко. 

„Винаги съм се борил за мир. Но тази война, в която милиони хора губят живота си, ние нямаме право да не бъдем част от световната демократична общественост. И трябва да приложим абсолютно всички мерки, за да бъде спряна тази война“, заяви Борисов и допълни, че ГЕРБ ще предложат на управляващите подкрепа по всички теми за войната в Украйна.  

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че ЕС е нашето семейство, а другото още по-голямо е е световната демократична общественост, която осъжда войната.

„Искам да знаете, че 59 депутата в парламента ще гласуват "За" - в подкрепа на мерките срещу войната. Ние не можем да гледаме бягащи жени, убити деца, разрушени сгради - за каквито и да е претенции. Няма нищо по-голямо от човешкия живот", заяви Борисов.

Посланик Москаленко отбеляза, че агресията на Русия бележи началото на Трета световна война.

„Не искам да съм прав, но обективната истина е такава", заяви посланикът и допълни, че всички страни, които досега са били встрани от този конфликт, вече трябва да решат каква е позицията им. 

Москаленко се обърна към българската държава и депутати.: „Искам да помоля за две жизненоважни неща, които са необходими не само на украинската държава, но и за самото съществуване на украинските граждани, които загиват под терористичните бомбардировки. Сега е много важно за нас войниците, които се сражават и успешно отразяват нападението на путинско-фашистките орди, да бъде затворено небето над Украйна, тъй като това е най-слабата точка в нашата съпротива. Бихме искали да помолим парламента да приеме едно такова решение за затварянето на въздушната зона. Обръщам се към вас като депутати да инициирате една такава инициатива. Второто важно нещо - това е доставката на въоръжение за нуждите на украинската армия. Става дума за всички видове и форми на въоръжение - каски, бронежилетки, муниции и снаряди. Имам предвид дори авиационна техника - части от самолети, самите самолети. Този въпрос нееднократно сме повдигали пред българското правителство и военното ведомство и ще продължим да апелираме за това - за предоставянето на амуниции и въоръжение. Защото е въпрос на живот и смърт за украинската държава, на самото съществуване на украинския народ".

„Влезе ли в парламента подобно обсъждане, ние ще го подкрепим. Съответно - списък с бронежилетки, каски, каквото е необходимо. На силата трябва да бъде отговорено със сила, за да бъде спряна", заяви Борисов. 

Борисов подчерта, че войната е днес и на думи всички са силни, но когато господин премиерът поиска подкрепата на ГЕРБ, ще има 59 гласа.

„Да наричаш войната „инвазия“, може да е полезно, когато има мир. Днес е война. Предайте на вашето ръководство, лично на президента Зеленски, с когото се познаваме много добре, на президента Порошенко - поздрави. Предайте и на кмета Кличко поздрави от госпожа Фандъкова. Ние сме на ваше разположение", отбеляза още лидерът на ГЕРБ.

„Петков казва „дрънчи на война". Но тук, за Украйна, трябва да сме много единни, трябва да се даде много ясен сигнал, че сме неразривна част", допълни още Бойко Борисов.

Посланик Москаленко отново настоя за решение за затварянето на въздушното пространство над Украйна.

„В град Мариупол от началото на войната са избити повече от 3000 души от руските окупатори и фашисти. Вече не знаят къде да ги погребват. Ровят ями като братски могили. В Киевска област в Буча 10-годишно дете и 30-годишната му майка са били убити от въздушна атака и погребани в двора на собствения им дом. Такива примери има стотици хиляди. Аз съм убеден, че рано или късно въздушното пространство на Украйна ще бъде затворено, ще ни бъде предоставено оръжие и от ЕС, и от България включително. Но още колко живота трябва да бъдат погубени, докато светът - Европа и България в това число не разберат, че трябва да помагат и съдействат срещу цялата тази агресия. И че тази нечовешка атака трябва да бъде превъзмогната и победена", заяви още Москаленко.

Той изказа благодарност на всички, които съдействат на бежанците от Украйна.

„Досега знам, че 37 000 украински граждани се намират тук. През България са преминали около 80 000. Тази цифра не е толкова голяма - в сравнение с Полша - там са преминали 1 милион и 800 хиляди души, 90 хиляди през Унгария. Но количеството на бежанците ще се увеличава с времето за съжаление. Не бих искал да размишлявам над тази тема, но ако войната с окупаторите продължи, може и до 20 милиона жители на Украйна да бъдат принудени да напуснат своята страна", заяви той.

Борисов предварително се извини на Москаленко, но отбеляза, че има определени претенции към Кризисния щаб у нас, който е заработил на 20-тия ден от войната.

„Аз благодаря на българските кметове, на българските бизнесмени, които приютиха толкова хора. Дипломацията изисква в такъв момент да бъдем по-толерантни към това, което не е направено. Проведохме тази среща с посланика, защото аз лично съм неудовлетворен от това шикалкавене, което България има към войната. Да ме извинява посланика, но правителството „действа“ само на думи. И затова ние предлагаме с парламентарните умения, които имаме и ако правителството има куража да се държи като евроатлантическо... Тук става въпрос за ценности, не за история или признателност към тези, които са ни освободили. Това е факт. Но днес е война. И да шикалкавиш цял месец, че ще правиш някакъв батальон... Но такъв батальон няма. Ние сме НАТО, ние сме ЕС. Ние не сме неутрална държава. Направили сме своя цивилизационен избор. Стотици пъти съм бил упрекван, че съм държал най-мирна, най-балансирана политика спрямо Русия. Но днес е война, днес умират жени, деца, милиони бежанци. Цялото продоволствие е затруднено. И у нас е криза. Криза и спекула. Спекула с олиото, спекула с горивата... Но на фона на войната това не е темата. Ние като партия ще подкрепим правителството, ако внесе тези теми в парламента. И да не шикалкавят - с тази Четворна коалиция. Изпълнете си евроатлантическия ангажимент. Ако не - здраве. Господин посланик, благодаря ви. Специални поздрави на нашите приятели в Украйна". 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати