Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Случващото се в Украйна е война, не военен конфликт (ВИДЕО)

Политика

Борисов: Случващото се в Украйна е война, не военен конфликт (ВИДЕО)

Борисов: Случващото се в Украйна е война, не военен конфликт (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

„Това, което всички очаквахме се случи и за съжаление се оказах лош пророк. Всички знаеха, че трябва да свърши олимпиадата и всичко това да започне. За първи път с всичките си условности президентството и правителството изразиха позиция. Притеснявам ме това което се случва в парламента, че две от партиите не искат да включат в декларацията думите санкции. Не мога да си представя когато света и ЕК обяви два листа санкции, ние се пазарим дали да има думата санкции. Смятайте до къде сме се довели като лоялни членове на НАТО и ЕС, тези хора да ни управляват, ние да сме опозиция. Полагахме огромни усилия да не се стига до този конфликт, Меркел, Макрон и много други. Както и да се опитват да го наричат днес, това е война и дори започват да излитат жертви.“ Това заяви бившият премиер Бойко Борисов след среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Поводът е руското нападение над Украйна.

„Да се опитваш да изкараш това военен конфликт, това е все едно са бомбардират Варна, Стара Загора и други градове и ние да казваме, че това е военна операция.“ , допълни той.

„Войната е факт и ние настояваме освен приемане на декларацията, ни е трябва да бъдем единни.“, призова бившият премиер.

Борисов цитира основни пунктове по които изнасяме за Украйна като лекарства, пластмасови изделия, органични торове и още и още, което ще е затруднено.

„От друга страна ние внасяме оборудване за АЕЦ, захар, мазнини, масла, хартия, картон мебели и още много и много.“,

Той подчерта и износа на газ, който на стойност 500 милиарда стокооборот.

От ГЕРБ се надяват да са приключили с анализа и да се ползва целия експертен съвет на държавата включително и опозицията, за да се направи план по всяка една от точките. Вместо месеци наред да източват хранилището в Чирен те го източиха и за техните си фирми и засекретиха комисията.

„Предлагаме да се направи коридор и всички българи, като само в Одеса живеят над 130 хиляди българи. Радвам се, че Радев съобщи че трябва да облекчим идването им. Стотици хора се обадиха на телефоните на партия ГЕРБ готови да помогнат и да приемат хора в домовете си. Дипломацията трябва да продължи да работи, защото загиват хора. Цялата щета от това ще дойде в Европа и в България, а това означава слаба Европа, от което ще последва обедняване.“, заяви Борисов.

„Вероятно това България не е я вълнува, защото ние не участваме в Плана за възстановяване. Това което казвам, може да се приема като критика, но трябва да бъдем единни и да знаем как се справяме по всяка една тема, стомана, чугун, хранително-вкусовата сфера, строителство... ние трябва да мислим как да се работи в самата банкова система.“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

„Ако правителството има нужда ще дадем нашата подкрепа, защото ние сме го работили това.“, каза Борисов и припомни как с Порошонко заедно са откривали детски градини и са работили заедно. „В 21 век доживяхме в мирна Европа да има пак война.“

„Една лъжа когато се повтаря много пъти става истина. Искам да напомня на Петков - от 1300 години не е строено с изключение при нас. Строителството на гръцката връзка е започнало 2019 година 22 май тогава е сложена първата копка, а не както твърди той през 2009.“, каза бившият премиер и  показа и снимки с Ципрас и как се подписват двамата на тръбата и продължи:

„И никой не е изрязал, защото ако бях резнал Ципрас никой нямаше да ми е направил провокация. Един строеж се счита за започнат когато се направи първата копка, а ние бяхме готови на 90%. Вчера той каза благодарение на Балкански поток сме защитени и имаме огромно количество газ, ние последни ще пострадаме. Последна ще изстине България.  

„Всякакви витиевати изрази от това чудовищно нещо - война, което се води в момента не може да се нарича по друг начин. Всичко се развива тук на нашето Черно море.“, заяви още Борисов.

На въпрос дали държавата ни е ще се отзове на призивите за помощ като бронежилетки и други, бившият премиер заяви, че не може да отговори, но каквото зависи от ГЕРБ ще бъде направено. Той заяви, че ако се наложи да се гласуват допълнителни средства от партията са готови да ги подкрепят.

Борисов посочи, че ген. Запрянов е един от най-добрите военни експерти и е готов да помогне на правителството, ако те искат разбира се.

„Неслучайно казах, че ако беше Меркел това нямаше да се случи, защото тя беше много силен лидер. Когато държиш един канцлер един час да му правиш писиар тест е много ясен знак“, допълни Борисов.

„Гледах на живо Путин - той излъчваше сила, решимост и агресия. Още тогава те трябваше да се сетят какво се случва, че олимпиадата свърши. Вижте и китайската позиция. Решителни действия, но дипломацията  - да се опитат да ги спрат. Действия със санкции и какво би следвало да се случи, ако ги спрат.“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Той заяви, че ако той е бил на власт срещата щеше да бъде във Варна, „като беше преди години по време на кризата, когато най-големите евролидери са решили конфликта си с Турция именно на наша територия.“

„Много работи щяхме да направим и съм го демонстрирал много пъти.“, категорично заяви бившият премиер.

Борисов припомни, че Радев е щял да ходи на парада в Москва и го призова и сега да отиде. „Но когато си казал, че Крим е руски трудно се ходи.“, подчерта Борисов.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети