Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов за фалита и бюджета: Няма как накрая да не дойде Видовден (ВИДЕО)

Политика

Бойко Борисов за фалита и бюджета: Няма как накрая да не дойде Видовден (ВИДЕО)

Бойко Борисов за фалита и бюджета: Няма как накрая да не дойде Видовден (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

„Няма как накрая да не дойде Видовден. Точно преди да тръгна видях какво говори Асен Василев, но Цветанка Ризова не посмя да го прекъсне“, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод извадения доклад за финансовото състояние на държавата и думите на Асен Василев.  

„12.4 е фискалния резерв на 10 март 2023 година, като малко преди това има изтеглен заем от 3 милиарда, направете си сметка с какво ще се плащат пенсии и всичко останало“, допълни Борисов.  

„Веднъж обраха хората през горивата, после ги обраха през скъпия природен газ. Когато седмици наред Шишков и Демерджиев говореха само за ГЕРБ никой не каза, че е предизборно. Сега като стана ясно, че няма пари в държавата всички това говорят“, каза пред медии лидерът на ГЕРБ и допълни, че се надява да не се допусне да се пипа валутни борд. Той подчерта, че сега е излязла лъжата за еврозоната и истината защо страната ни не е там.

„Промяната“ нанесе щети, които нямат поправяне. Това което трябва да се направи е да се работи много, да се събират данъци. Това, което показват цифрите е, което и сме и говорили. Няма как да лъжеш цифрите и понеже услужливите медии мълчат оставят да говорят, че имало 16 милиарда лева в хазната. Днес Асен Василев обвини Радев и правителството му, че искат да откраднат парите“, каза още Борисов.

„Безотговорността на тези популистки партии ще доведе до реален фалит, ако няма стабилно правителство. Аз не знам как Христо Иванов ще гласува 20% увеличение на пенсиите при положение, че всичко е заеми. Асен Василев каза, че при ГЕРБ фискалният резерв при ГЕРБ бил 8 милиарда, а при него бил 16 милиарда, но услужливо пропуска да каже за новите заеми. Фискалният резерв се пълни със заеми и големи лихви. При нас външният дълг беше 22 милиарда, а сега е 40”, заяви още в Силистра Бойко Борисов.

„Друго, което разбрах от неговото изказване е, че има чадъри от правителството на Радев за стотици милиони-този, който ги извади от никъде и ги направи министри. Общо 360 дни са управлявали Кирил и Асен, за какво не им е стигнало времето? И днес казва, че хората са с една идея по-добре. Той или не ходи по магазините, или не зарежда гориво. Но това, което разбирам от него е, че служебното правителство граби, имало чадъри, не се събират данъци, все едно било правителство на ГЕРБ. А Шишков и Демерджиев като не спират да говорят срещу нас, никой нищо не казва”, коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че служебното правителство предлага законодателни мерки, защото трябва да има правителство.

„Представете си този проектобюджет, който трябва да гласуваме, защото като се забие 3% дефицит, а разходите са по-големи, ние трябва да решим какво ще правим. Ако няма правителство, няма да има партия, която да гласува тези промени, ако има съмнения, че отиваме пак на избори. Как ще гласуваме увеличение на данъка на ресторантьори, фитнеси и други, нещо което ние понижихме, заради коронавируса и войната”, заяви той.

 „Те взеха 1 милиард за „Хемус” и го похарчиха, взеха парите от ВиК сектора и от другите проекти. Този месец идват още падежи, близо 3 милиарда трябва да се връщат и фискалния резерв още ще изтънее. Техния лозунг е „Има как”, но аз „Знам как”, което е фискална дисциплина и да харчим, колкото произвеждаме. Няма да подкрепя да сложим този ужасяващ нов данък на всички фирми, това което предричах, защото ще съберат от бизнеса 2-3 милиарда и това ще са почтените, тези които движат икономиката. Те казват, че някой страхува хората, за да се открадна пари, а те парите ги няма”.

Лидерът на ГЕРБ отрече слуховете, че щели „да го натиснат и да им подкрепи правителство на малцинството, за да си продължат кражбите”.

„Заради вас и пълните зали с правостоящи не можем да се огънем. Ние знаем как да носим отговорност, празен чек не подписвам. Забележете, че Росица Велкова беше зам.-министър на Асен Василев и той днес я упреква, че страхува хората, когато казва истината”, отбеляза той.

Борисов обяви, че в проектобюджета липсва модернизация на армията, но партията няма да  отстъпи от увеличението на учителските заплати и на медиците.

„Ако няма стабилно правителство, а към октомври трябва да се тегли нов заем от 10 млрд, защото няма как да се оправим, какви ще бъдат лихвите? Сметките са ужасни. 10 години държахме бюджета на излишък, а сега чуваме дефицит, тоест бюджетът на държавата го няма, изхарчен е. И затова ЕК е сложила критерии, които ние покривахме и България беше сред първите по най-нисък външен дълг”, отбеляза лидерът на ГЕРБ. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати