Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Рашков за рокадите в МВР: Има натиск върху настоящия служебен министър Иван Демерджиев

Политика

Бойко Рашков за рокадите в МВР: Има натиск върху настоящия служебен министър Иван Демерджиев

Бойко Рашков за рокадите в МВР: Има натиск върху настоящия служебен министър Иван Демерджиев - Tribune.bg
Снимка:

Питам се дали с г-н Демерджиев все още сме в един отбор или с промените се цели МВР да се върне във времето на Борисов, чуди се бившият вътрешен министър

Искам категорично да се противопоставя на оценката за предишното правителство под наслов „хаос и разруха“. Категорично няма да приема такава оценка, още повече няма да я приема по отношение онова, което е свършено от МВР. Това заяви бившият вътрешен министър Бойко Рашков пред bTV.

Той изтъкна, че през изтеклата 2021 година е бил елиминиран в голяма степен купения вот и са постигнати сериозни резултати в областта на организираната престъпност.

„Тази обща оценка за хаос и разруха в МВР няма почва, защото имам 20% увеличаване на заплатите, както и много други неща“, добави още Рашков.

„Като наблюдавам, в първите часове на управлението на сегашното политическо ръководство започват с уволнение на доказани професионалисти. Разбрах, че вчера целият ръководен екип на Главна дирекция „Национална полиция“ е уволнен без мотиви. Това разрушително ли е или градивно“, възмути се Рашков.

Той заподозря умисъл в това действие и че има натиск върху настоящия служебен министър Иван Демерджиев.

„Това беше екипът (бел.ред. на ГД „Национална полиция“), който извърши реформа в централната част на дирекция на Националната полиция и разкри корупционни схеми в единния център за наказателната дейност по линия на КАТ. Тази служба беше разформирована. Чудя се, дали не се цели да се възстанови подобна корупционна дейност в дирекцията на националната полиция, защото това са източници на доходи? Заради липсата на мотиви за уволнението всеки български гражданин може да допусне това“, каза Рашков.

Изненадваща за бившият силов министър е и рокадата в „Гранична полиция“, тъй като смененият й директор по думите му е „безспорен човек“.

Той посочи, че в МВР има дирекция, която се занимава със собствеността и там има корупция.

„Имаше едно корупционно гнездо и продължава да има в МВР, свързано с дирекция, която се занимава със собствеността. И за да елиминираме в голяма степен това, взехме външен човек, който да не е познат на никого, да не познава никого, за да може по-успешно да противодейства. Там беше, а сега е сменен без мотиви“, обясни Рашков.

Той дори твърди, че от сегашните зам.-министри има един, който е живял в държавната резиденция миналата година без никой да знае.

„Той е живял там безплатно - без да плаща квартира, без да плаща ток, без да плаща вода и разкритието на този факт е по времето точно на този директор, който аз взех и назначих в тази служба“, обясни Рашков.  

Според него чрез отстраняването на въпросния директор се преследва целта да се замаже „този сериозен гаф“.

„Аз призовавам да се заеме Агенцията за държавната финансова инспекция, защото по такъв начин, настанявайки се в жилище, което е публично държавна собственост, което не може да се ползва, въпреки че има служебни жилища, които могат и се осигуряват на такива ръководни кадри, нелегално се е ползвало това жилище, което е свързано с доста големи разходи“, добави той.

„Питам се и аз дали с г-н Демерджиев все още сме в един отбор. Мислих, че целим да се премахнат корупционните практики за купуване на гласове. Мислех, че се борим ГЕРБ и ДПС да не се връщат във властта. Децата, които се уволняват в момента, им се мрънка, че така е наредено от ръководството на МВР. С промените се цели МВР да се върне във времето на Борисов ли“, попита още той и добави, че когато се уволняват служители, то този, който го прави трябва да има собствен морал.

„Не е вярно, че всеки министър си избира заместниците в един служебен кабинет. Те се избират от друго място. Затова вчера разговарях с премиера Донев, споделих огромната си тревога за подхода, който прилага политическото ръководство на МВР. Той естествено ми каза, че ще провери“, заяви бившият вътрешен министър. 

На въпрос в какви отношения е с президента Румен Радев, Рашков заяви, че в принципно добри отношения.

„Не е вярно това, което прочетох, че нашите отношения са оптегнати“, отбеляза той.

„Виждам се рядко с държавния глава, но съм го информирал за тази моя тревога, която възбуди тези резки кадрови промени, които са безпринципни и се уволняват хора, които са дали всичко от себе си“, посочи той.

„Важното е стоим ли на позицията си "мутри вън" или вече сме на позицията "мутри вътре". Аз лично стоя на нея и съм стоял до последния час като министър на вътрешните работи, аз не мога да се променя, както някои се променят за часове“, категоричен бе Рашков.

„Надявам се да видим и персонални корекции в ръководството на МВР, особено, ако се има предвид, че един от зам.-министрите е живял безплатно 6 месеца в държавна резиденция“, подчерта бившият вътрешен министър.

Той уточни, че не визира Демерджиев, защото според него трябва да му се даде шанс.

„Наистина се надявам президентът и премиерът да не са знаели за тези немотивирани промени в МВР“, отсече Бойко Рашков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети