Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Брюксел може да поиска евродепутати на БСП да върнат парите за сътрудници

Политика

Брюксел може да поиска евродепутати на БСП да върнат парите за сътрудници

Брюксел може да поиска евродепутати на БСП да върнат парите за сътрудници - Tribune.bg
Снимка:

Трима евродепутати на БСП с финансови злоупотреби с европейски средства. Това разкрива разследване на Антикорупционния фронт преди време. Става въпрос за евродепутатите Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова, които са са получавали евросредства чрез финансиране на заплати и офиси за полагащите им се сътрудници в ЕП. Асистентите работили на две места, както в Европейския парламент, така и в централата на БСП, което е абсолютно забранено от регламентите на европейските институции. Антикорупционният фронт публикува втора част на разследването за неправомерното харчене на пари за асистенти.

Според устава евродепутатите трябва незабавно да уведомят европейските институции, ако асистентите им упражняват външни дейности. Според декларациите на асистентите пък изрично се посочва, че те няма да се занимават пряко или косвено с дейности за политически партии, дори и това да се прави без заплащане.

От фонда са изпратили запитване до Европейския парламент, за да се обясни какви могат да са последствията за нарушаване на правилниците на институцията. Отговорът е от главния говорител на Европейския парламент Делфин Колар.

Отговорността за работата на асистентите е на самите евродепутати, казва тя в писмо в отговор на Антикорупционния фронт. Колар уточнява, че при нарушение е твърде възможно да бъдат преразгледани договорите на асистентите на евродепутатите, да бъдат спрени и дори да се стигне до връщане на изхарчените европейски пари.

Всеки от сътрудниците получава по 5824 лв. на месец, а за офис на евродепутата му се полагат по 8500 лв. на месец.

Само за възнаграждения парите за близо година, които са били получени от ЕП, са около 280 хил. лв.

Пред "24 часа" евродепутатите Христов и Йончев казват, че не виждат нищо нередно сътрудниците им да са забелязани в партийната централа, след като те са членове на ЕП, изпратени от БСП.

От организацията отново не успяват да се свържат с левите евродепутати, но пък намират един от сътрудниците на Иво Христов - журналиста Георги Готев, който признава, че получава 1000 евро,

за да пише текстове на евродепутата от БСП/ПЕС. Готев е и журналист, който отразява работата на ЕП. Той твърди, че няма конфликт на интереси в съчетаването на двете дейности.

Разследващият екип отново продължава да търси коментар от лидерката на БСП Корнелия Нинова, която обаче отминава микрофона и камерата
Проверката показва, че въпросните асистенти на тримата леви евродепутати са на щат в партийната централа на "Позитано" 20 още преди юни 2019 г., тоест, преди евродепутатите да ги изберат за свои сътрудници.

Разликата след това е, че вече преминават на издръжка на ЕП, в координация с лидерката на БСП, която пък има финансови затруднения с издръжката на партията след спирането на субсидията, е заключението във втората част на разследването. От Антикорупционния фронт очакват и отговорите на останалите европейски институции, които са сезирали за финансовите нарушения, като обещават и следваща част на разследването.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (6)

кесо Айде, айде, имал бол пари Брюксел платил, би отговорил духовният наставник на нашите "скъпи" другари Бай Ганя на тия брюкселски пинтии. А и това пари ли са, така за семки и бонбонки. Преди 75 години "нашите" другарчета ловко откраднаха цяла държава, а брюкселчетата днес правят на въпрос за някакви си жалки евроцентове, къде ви е масщаба бе, господа, до тия ли баш стотинки опряхте??
29.05.2020 17:26 / Отговор
Иво Др.милиончева помня в тяхната бспТв като обясняваше на др.ц.ризова, че Европа трябва да чуе за нас!Еми Европа вече чу за тях!Европа чу за нея, и за др.иво Христов 80%!Европа чу чак и за др.нинова Техноимпексова!Е.......още какво трябва да чуе Европа, а може би, че бсп не си е присвоила стотици хиляди евро, и че те не са дебили, а мошеници и крадци на едро!
29.05.2020 17:46 / Отговор
Герберската мафия няма ли асистенти, това е толкова скалъпена история. И в Българския парламент има такива сътрудници. Ако си депутат от ДПС, няма да си вземеш за сътрудник някой от Атака, нали? Това етърсене на под вола теле.
29.05.2020 18:57 / Отговор
На страха очите са големи! Ало, другарю, разследването не се прави от ГЕРБ! Този фронт си има екип! Можеш да се образоваш! Зад всеки храст виждате гербер!
29.05.2020 20:57
ДБСП Обсебени сте от ГЕРБ и Борисов всички леваци и психодесняци.Къде прочете ГЕРБ,за да те избива на омраза и анализи?Е това е шизофрения,не другото по книжките.
30.05.2020 08:54
Емо Не ми пука дали си от атака или друга руска партия, само ще ти кажа, че в този Антикорупционен фронт в Брюксел участва и н.бареков - ббц/презареди бг!Ако пък си от партия атака забрави ли 2013г когато бяхте Златния пръст на дпс и бкп/бсп!?Бяхте нали!?!
30.05.2020 09:34

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати