Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. С решение на Нинова: БСП издига активистка на ДСБ за кмет на Нова Загора

Политика

С решение на Нинова: БСП издига активистка на ДСБ за кмет на Нова Загора

С решение на Нинова: БСП издига активистка на ДСБ за кмет на Нова Загора - Tribune.bg
Снимка:

БСП издига активист на ДСБ (в състава на Демократична България, бел. ред.) за кмет на Нова Загора, възмущават се социалисти в поредица от писма до Националния съвет на партията заради искането на ръководството на левицата въпросното решение да бъде взето "на подпис", дори без да бъде представена биографична справка за кандидата, съобщава Lupa.bg.  

Става въпрос за частичните местни избори, които ще се проведат в града в началото на юли, след като през април внезапно почина кметът на Нова Загора Николай Грозев. Предлаганата от Корнелия Нинова номинация е за общинската съветничка там Кремена Петрова, която освен всичко друго, бе и в кандидатдепутатската листа на ДБ в миналогодишната спирала от избори за Народно събрание.

Решението, спуснато от „Позитано“ 20 за подкрепа именно на дясната представителка, е било придружено единствено от нейна снимка, но без никакви детайли за политическата й кариера или за местните й инициативи.

И социалисти, и членове на ДБ в Нова Загора, я описват като изключително дейна и интелигентна дама, от която градът можел само да спечели, но социалистите се възмущават от това, че за тях с подобно искане от Нинова се цели превръщането на пленума в гумен печат за нейните еднолични решения.  

Говори се и че поредното неприсъствено заседание на Националния съвет само ще задълбочи процеса за местните избори догодина и всъщност вместо собствени кандидатури, БСП ще трябва да се съобразява с издигнатите от коалиционните си партньори в лицето на „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ номинации, при това дори за областни градове.

Опасенията били за тъмна сделка, сключена между Корнелия Нинова и някогашния лидер на Младежкото СДС, а сега нейна дясна ръка в министерството на икономиката Калоян Методиев, с неговите добри познати и бивши колеги вдясно за съвместни действия във вота през 2023 г. Идеологически немислими досега, те се превръщат в реалност с издигането на Кремена Петрова в Нова Загора, оплакват се и депутати от левицата.  

Остри становища срещу начина, по който БСП ще избира кандидатите си за кметове, общинари и наместници, вече изразиха Крум Зарков и евроколегата му Петър Витанов. „Дневният ред на поредното „заседание“ е съставен от една точка - утвърждаване на кандидати за кметове. Оставам настрана, че дори не е положено елементарното усилие за кратка биографична справка на тези хора, камо ли нещо за политическата обстановка в съответните общини.

Това е едновременно белег за колко точно струва „утвърждавеното“ им от Националния съвет - превърнато по този начин в чиста формалност! - но и за отношението от тип „отбий номера“, с което се подхожда към самите избори в тези населени места“, пише в позицията си Зарков и напомня, че има много по-важни теми, заслужаващи присъствено заседание на пленума.  

„Цените хвърчат, доверието в правителството пада, в повечето сондажи БСП е след „Възраждане“ и стремглаво се е запътила към пета позиция, в последните два дни в парламента се очертават различни мнозинства по отделни теми, организационното състояние на партията ви е печално известно, разпадът е пълен и повсеместен...

И всичко, за което Изпълнителното бюро счита, че е необходимо да се допита - на подпис! -  до Националния съвет са двете кандидатури за кметове на Ракитово и Нова Загора. Това нормално ли е?“, добавя гневен той.  

Витанов също е против подобно парафиране на решения за партията от национално значение, като настоява поне да получи биографична справка за кандидатурите за Нова Загора и Ракитово. „Прави се опит да се обезличи окончателно НС на БСП, който видимо се възприема от някои като досаден апендикс, чакащ окончателно да бъде изрязан“, предупреждава евродепутатът.  

Кремена Петрова е 2-ра в листата на ДБ в 21-ви МИР-СливенКремена Петрова е 2-ра в листата на ДБ в 21-ви МИР-Сливен


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати