Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП и ДБ не са изненадани от решението на ИТН да върне мандата, ИМВ го определиха като странно

Политика

БСП и ДБ не са изненадани от решението на ИТН да върне мандата, ИМВ го определиха като странно

БСП и ДБ не са изненадани от решението на ИТН да върне мандата, ИМВ го определиха като странно - Tribune.bg
Снимка:

Ако президентът връчи мандата на БСП, ще се вземе решение на Национален съвет на партията

БСП и ДБ не са изненадани от решението на партия „Има такъв народ“ /ИТН/ да върне мандата, става ясно от коментарите на Филип Попов и Борислав Сандов за БНР. Попов коментира, че действията на ИТН само потвърждавали убеждението му, че партията не е способна да управлява. Социалистът призна, че е трудно да се прогнозира какво предстои за страната. Той открои факта, че здравната, икономическата и социалната криза предвещават трудни времена за бизнеса у нас. Попов констатира и факта, че дори актуализация на бюджета няма кой да направи в момента.

„Ако президентът връчи мандата на БСП, социалистите ще решат дали да го приемат на Национален съвет на партията“, коментира червеният депутат. Попов напомни, че БСП е партия, която винаги е подхождала държавнически към своята дейност. По думите му социалистите имат „точна и ясна програма, дори за първите 100 дни“, но едва ли БСП ще има възможност да реализира тази програма в това Народно събрание.

Депутатът от Зелено движение и „Демократична България“ /ДБ/ Борислав Сандов също посочи пред БНР, че решението на партията ИТН да върне управленския мандат не е изненадващо.

„Поведението на цялата група, както и мълчанието по ключово важни въпроси от страна на ИТН по-скоро издаваха, че те нямат намерение на съставят правителство, а целта им в този парламент е да се променят изборните правила, за да се осигури по-честен вот и да се ходи към избори“, аргументира се Сандов. Според него евентуални предсрочни избори трябва да се проведат максимално скоро, за да има възможност за стабилно правителство преди началото на есента.

„За нас от ДБ такава хипотеза беше разглеждана, ние имаме готовност да действаме в една такава ситуация, друг е въпросът дали това е правилният подход в този случай, при положение, че се намираме в здравна и икономическа криза, и ако това предвещава отиване и към политическа криза, ние ще трябва да проявим здрав разум и още по-голяма отговорност“, смята Сандов. Той уточни, че по Конституция има възможност и за трети мандатоносител, който да се опита да състави правителство, но по думите му шансове за такова правителство са изключително малки. Според Сандов обстоятелствата, че ГЕРБ е в тотална изолация, а ИТН отказва да участва в съставяне на правителство, предпоставят нестабилност на бъдещо управление дори и да се излъчи кабинет при третия опит.

„Така че по-вероятната перспектива е за отиване на избори“, подчерта Борислав Сандов.

Депутатът от „Изправи се! Мутри вън!“ Мария Капон определи като „странно“ решението на лидера на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов да върне мандата през световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова:

„Когато царят е в ъгъла и пешката има шанс да напредне и да стане царица, е странно да обърнеш дъската и да ги събориш всички фигури. Но шахматът е индивидуална игра, политиката сама по себе си е колективно усилие и има голям риск да даде жертви. Решението е на г-н Трифонов и не можем да се месим в него. Моята представа обаче за политика е свързана първо с нуждите на хората и на държавата“. Капон изрази скептицизъм към възможността за съставяне на правителство от трета политическа сила. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати