Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП категорични: Не искат Петков за премиер. Според него - диалогът продължава

Политика

БСП категорични: Не искат Петков за премиер. Според него - диалогът продължава

БСП категорични: Не искат Петков за премиер. Според него - диалогът продължава - Tribune.bg
Снимка:

„Обясних на срещата, че няма еднолично решение за изгонването на 70 руски дипломати“, това заяви пред журналисти в парламента премиерът в оставка Кирил Петков, след среща с ПГ на БСП.

По думите му той бил направил грешка с обявяването, а е трябва това да стане институционално, защото е работено дълго време.

„Няма еднолично решение. Има 3 доклада от ДАНС, има Съвет за сигурност. Това даде чувство на партньорите ни, че институционалната машина е работила от доста време. Моята грешка е комуникационното представяне на нещата“, обясни той.

„Мисля, че диалогът продължава“, каза Петков, но не уточни дали помирителните разговори или тези за съставяне на бъдещо правителство.

„Всяка една от партиите, трябва да го обсъди ние ще го направим“, допълни той.

Според Петков в България остават 43 служители на руското посолство, а малко страни в Европа имали толкова руски служители.  

По думите му сега не трябвало да се фокусира върху тези дипломати, а да се мисли „какво се случва с цените, с Плана за възстановяване и устойчивост, стабилността на България как изглежда отвън, какво става с антикорупционните закони, ще влезе ли Рашков в КПКОНПИ?“

Според Корнелия Нинова това, че Петков ги е запознал с процеса за взимане на решението за изгонването на руските дипломати не променяло вчерашната позиция на БСП.

„Ще се върнем на масата за преговори, когато „Продължаваме Промяната“ предложи друг кандидат за премиер“, категорично заяви вицепремиерът и министър на икономиката в оставка.

„Г-н Петков каза, че днес ще събере своя изпълнителен съвет, ще обсъждат въпроса и ще си го решат сами, което е правилно. Ние не се месим в работата на други партии, просто казваме, че за нас това е неприемлива кандидатура за премиер“, посочи Нинова.

На въпрос защо от БСП са обвинили Петков в това, че е взел еднолично решението за експулсиране на руските дипломати, а пък е станало ясно, че това не е така, тя отговори следното:

„Казахме еднолично, защото Министерският съвет, тоест колективният изпълнителен орган в държавата, не е вземал такова решение. Както например вчера се гласува от Министерски съвет решението на Народното събрание за Република Северна Македония. Ние гласувахме против. Затова казахме, че е взето по този начин и че сме научили от медиите, което е факт“.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети