Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП ще преговарят за кабинет само ако Петков не е кандидат-премиер

Политика

БСП ще преговарят за кабинет само ако Петков не е кандидат-премиер

БСП ще преговарят за кабинет само ако Петков не е кандидат-премиер - Tribune.bg

Социалистите искат изслушване на шефа на ДАНС и свикване на КСНС

БСП стопира всякакви преговори с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство. Коалиционните партньори на ПП и ДБ настояват Румен Радев спешно да свика Консултативен съвет за национална сигурност и парламентът да изслуша на закрито заседание шефа на ДАНС за „доклада“, на база на който Кирил Петков обяви, че гони руски шпиони.

„За пореден път премиерът Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, които касаят националната политика – и вътрешно, и международно. Досега проявявахме толерантност, проявявахме разбиране в името на общата цел, но… ще преговаряме за нов кабинет, ако Кирил Петков не е кандидат за министър-председател и поеме отговорност за това си поведение“, обяви лидерката на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова, която проведе среща с депутатите от левицата в парламента.

Решението е безпрецедентно в българската дипломатическа история и взето лично от Кирил Петков, категорична е Нинова.

„Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо – и по съдържание, и по начина, по който е взето. Всеки, който твърди, че има решение на МС, като например вицепрезидента Йотова, да го докаже. Ние от БСП заявяваме, че не е взимано такова решение“, подчерта тя.

Нинова определи като „изключително тревожно“ изказването на Румен Радев тази сутрин от Мадрид, че няма информация за разбита руска шпионска мрежа.

„Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е в ред в държавата. Държавната агенция за национална сигурност трябва да изпраща такива доклади до президента, председателя на парламента и премиера. Шефът на ДАНС се назначава от президента. Не може президентът да не знае, ако има такава информация“, подчерта тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети