Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП май реже и Гюров, и Каримански: За БНБ трябва надпартиен банкер

Политика

БСП май реже и Гюров, и Каримански: За БНБ трябва надпартиен банкер

БСП май реже и Гюров, и Каримански: За БНБ трябва надпартиен банкер - Tribune.bg
Снимка:

Нинова категорична, че оръжие за Украйна и компромис за РСМ няма да има, иначе първите 100 дни на власт били положителни

БСП също изглежда няма да подкрепят кандидата на Кирил Петков за управител на БНБ. Социалистите се обявиха за надпартиен кандидат на мястото на двамата съперници, излъчени от управляващата коалиция.

Относно избора на гуверньор на БНБ председателят Корнелия Нинова каза, че управителят на Централната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат.

„Ще продължим да настояваме за единно предложение на коалицията – банкер със сериозен международен опит“, подчерта тя.

Стартиране на процеса за присъединяване на РСМ към ЕС да започне след изпълняване на клаузите в договора и зачитане на националния интерес, отсече социалистката. БСП категорично се обявяват и срещу ангажирането на България във войната в Украйна. „Всяко ново оръжие означава нови ранени и нови убити. Ние искаме войната да спре и да се нормализират отношенията в Европа и в света“, каза тя.

Иначе Националният съвет на БСП оценява положително първите 100 дни на правителството. Очертават си два успеха, една слабост, три задачи и три проблема.

Успех например било, че правителството е успяло да преведе страната през най-тежките зимни месеци чрез мораториума върху цените на енергоносители, чрез компенсациите за бизнеса и битката с опитите за манипулация в цените.

„Това беше сериозна политика и те струваха на бюджета 4 млрд. лева, които се върнаха в бюджета. Вторият успех е приемането на Бюджет 2022“, отчете Нинова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети