Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов настоява двете кандидатури за шеф на БНБ да бъдат оттеглени и да се започне начисто

Политика

Христо Иванов настоява двете кандидатури за шеф на БНБ да бъдат оттеглени и да се започне начисто

Христо Иванов настоява двете кандидатури за шеф на БНБ да бъдат оттеглени и да се започне начисто - Tribune.bg
Снимка:

Според него е очевидна връзката между напрежението около парите за АПИ и избора на нов управител на БНБ

Двете кандидатури за шеф на БНБ от управляващата коалиция - Андрей Гюров от ПП и Любомир Каримански от ИТН, да бъдат оттеглени и да се започне начисто разговор за намиране на кандидатура, която може да обедини мнозинството. За това настоя съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента.

„Не вървим към никакво разклащане. Има напрежение. От самото начало съм се опитвал винаги да бъда откровен с вас и вашите зрители и читатели. Коалицията е сложна, напрежение ще има, има и в момента. Спомняте си, че подсказах, че ако не се намери достатъчно разумно решение да се обедини коалицията около една кандидатура, ще има ескалация на напрежението. Това се случва в момента, но аз оставам оптимист, че ще се намери рационално решение. Защото не може заради един човек, който и да е той, цялата държава да бъде дестабилизирана, управлението да се поставя под съмнение“, коментира Иванов възникналия конфликт между ИТН и ПП във връзка с избора на нов управител на БНБ.

По повод провала на заседанието на комисията по точката за парите за АПИ Христо Иванов каза следното:

„Проблемът с разглеждането на Комисията по бюджет и финанси е част от целия този пъзел на напрежения и затова моят призив е колкото може по-бързо да се намери конструктивно работещо решение и честно казано най-доброто решение е двете кандидатури да бъдат оттеглени и да започнем начисто. Това е единственото разумно нещо“, категоричен бе съпредседателят на ДБ

„Пак казвам не може заради един човек и неговата може би оправдана амбиция, нищо не искам да кажа, цялата държава да се дестабилизира. Който и да е той, ако не е бащата на финансовата наука, не може всичко да е на всяка цена. Призивът ми е да се седне отговорно на масата за разговори“, допълни той.

Според него темата „избор на нов гуверньор на БНБ“ е част от ескалацията на напрежението, която започва да прелива в други теми и да блокира други решения.

„Трябва да го спрем това в името на това, че България е в безпрецедентно тежко положение – икономическо, финансово, в областта на сигурността. Абсолютно никой не може да си позволи заради един човек, един пост, да дестабилизира страната. Призивът ми е двете кандидатури да бъдат оттеглени и да се започне начисто рационален разговор за това да се намери кандидатура, която може да обедини управляващото мнозинство и да се ползва наистина с подкрепата на целия парламент по възможност“, подчерта още веднъж  Иванов.

Той посочи, че от страна на „Демократична България“ продължават усилията за спокоен, професионален и рационален разговор.

На въпрос дали има връзка между създалото се напрежение около парите за АПИ и избора на нов управител на БНБ, Иванов отговори така: „Връзката е очевидна“.

Той отказа да коментира заплахата към Любомир Каримански, но призова полицията и всички органи да проверят фактологията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети