Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП не одобрява бюджета на служебното правителство, иска отговори от Велкова

Политика

БСП не одобрява бюджета на служебното правителство, иска отговори от Велкова

БСП не одобрява бюджета на служебното правителство, иска отговори от Велкова - Tribune.bg

„За нас най-важната тема, независимо от политическата ситуация е гарантиране на бюджет, сигурност на държавата и спокойствие за хората.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в централата на червените.

По отношение на бюджета предложен от служебния кабинет соцлидерката обяви, че БСП няма да подкрепи предложения проект за бюджет от правителството на Румен Радев.

„В него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален по своя характер. Необоснованите разходи виждам в капиталовите разходи – 10 млрд. лв. Това е доста в сравнения с предходни години, а и практиката показва, че те не се изхарчват, което е и за половин година, а не за цяла. Няма и никаква обосновка за какви проекти са тези разходи. Изглежда като гласувайте, дайте ни едни пари в аванс, пък после ще видим“, заяви Нинова.

Тя подчерта, че от това перо могат да се спестят разходи. От БСП са намерили занижени приходи като даде пример, че служебния кабинет е променило решението да се събират от държавните дружества 100% дивиденти, като сега се предвижда половината.

„Ние ще се борим с всички сили да не продължава това най-бедните и младите семейства да плащат цената на кризите“, допълни соцлидерката и поиска увеличение на минималната работна заплата, майчинство, безплатни лекарства и тн.

Впечатление е направило на БСП, че се залагат харчове от Плана за възстановяване, но без да има сигурност, че тези пари ще дойдат до края на годината, което Нинова определи като „абсурдно“.

„Служебния министър на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета до сега, като имаме и въпроси. Дали е вярна информацията, че са изхарчени през първите месеци на годината повече от това, което се предвижда по закон? Вярна ли е информацията, че първият транш от парите по Плана за възстановяване, които пристигнаха не са използвани по предназначение и сега трябва да ги възстановяваме? Ако всичко това се окаже истина, служебния кабинет иска да им узаконим беззаконията. Това няма как да стане“, каза Нинова и настоя изслушването да се направи пред всички на открито заседание, за да е ясно какво е състоянието на държавата.

По отношение на консултациите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Нинова коментира: Виждаме, че ще правят работна група, която заедно с министъра на финансите да обсъждат бъдеща управленска програма, това е тяхно право, но и наше право да искаме отчет.

Тя допълни, че екипите на БСП са започнали сектор по сектор да обсъждат финансирането, за да могат да внасят своите предложения по секторните политики.

Корнелия Нинова допълни, че притискането на дефицита под 3%, за да се влезе сега и веднага в еврозоната не е правилно, но не е реален и дефицита предложен от служебния кабинет над 6%. Като реален тя заяви, че е възможно той да бъде около 4.5%.

„Ако ни покани някой от мандатоносителите ще отидем на среща, ще чуем какво очакват и спрямо резултата от вътрешнопартийно допитване ще знаем какъв е резултата. Виждате, че има напредък, вече говорят за обща управленска програма, така че може да съставят правителство. Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ съставят правителство, ние ще бъдем опозиция“, заяви Корнелия Нинова. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети