Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП няма да подкрепи решение за износ на оръжие за Украйна

Политика

БСП няма да подкрепи решение за износ на оръжие за Украйна

БСП няма да подкрепи решение за износ на оръжие за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

„БСП за България“ няма да подкрепи решение за износ на оръжие. Позицията на левицата остава непроменена, заявиха членове на парламентарната група и на Изпълнителното бюро на партията.

Въпросът с ремонта на военната техника ще бъде разискван на коалиционен съвет по-късно тази вечер, обяви пред журналисти пред централата на левицата на ул. "Позитано" министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, който е и член на Изпълнителното бюро на БСП.  

Днес членовете на Изпълнителното бюро на БСП, партньорите в коалиция "БСП за България" и ръководството на парламентарната група се събраха на общо заседание относно "позиция по износ на оръжия за Украйна и газовите доставки за България". За утре е насрочено извънредно заседание на Народното събрание, на което депутатите ще разгледат предоставянето на военнотехническа помощ за Украйна, а тази вечер се очаква въпросът да бъде обсъден на коалиционен съвет на формациите от управляващото мнозинство.

Пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков каза, че няма да променят позицията за износа на оръжие.  

„Личното ми мнение е, че не е проблем да се ремонтира техника. Това не е пряк износ на оръжие“, каза Гьоков. Той посочи, че въпросът ще бъде дискутиран тази вечер и на заседание на коалиционния съвет.  

„Ще видим какво ще се договорят там председателите на партиите и ние по всяка вероятност ще свикаме Националния съвет на БСП, за да вземе окончателното решение“, посочи Гьоков.  

„Ние, разбира се, ще гласуваме „против“ решение за износ на оръжие и боеприпаси“, заяви Гьоков и добави, че може да бъде направен компромис, ако в решението на Народното събрание са упоменати конкретно дейностите за оказваната военнотехническа помощ, сред които, по думите му, е и ремонтът на военна техника.  

Ако формулировката е само военнотехническа помощ, ще искаме да се уточни какво се разбира, защото думата „военно“ е притеснителна, разясни той.

Румен Гечев коментира, че не вижда разлика между износ на танкове и техния ремонт тук, след което, по думите му, те отново трябва да бъдат изнесени. Депутатът посочи, че позицията на левицата не е променяна и също напомни, че решенията в партията се взимат от колективните ѝ органи.

Депутатът Александър Симов също каза, че не очаква да има промяна в позицията на БСП. И министърът на туризма Христо Проданов  коментира, че позицията на левицата ще бъде представена пред партньорите им по време на коалиционния съвет. Колко пъти да повтаряме, че БСП е против износ на оръжие, каза Проданов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати