Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП внася закон срещу домашното насилие

Политика

БСП внася закон срещу домашното насилие

БСП внася закон срещу домашното насилие - Tribune.bg
Снимка:

БСП внесе закон срещу домашното насилие над жени и деца. Това обяви от парламентарната трибуна Вяра Емилова от ПГ на БСП за България.

„25 ноември се отбелязва като Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените – невидимо страдание, на което са жертва и децата.

„Отбелязваме тази дата, за да привлечем вниманието на институциите и на цялото обществото за съществуващото насилие над жени и домашното насилие. Но не трябва да го правим само днес. Не само на този ден трябва да говорим за тежкия проблем в обществото. В условията на глобалната пандемия от Ковид-19 в България се отчита повишение на случаите на насилие. У нас не се води официална статистика, но по данни на НПО от 30 до 50 процента са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от домашното насилие по време на извънредното положение, а през 2022 г. до месец септември убитите жени са 19, като за 2021 г. техният брой е 22“, заявиха от левицата.

Жертвите на домашно насилие от началото на 2022 г. до май месец са 1738, като сред тях преобладават жените, но децата също са уязвими - 409.

От БСП отчитат, че нееднократно са настоявали за предприемане на мерки и законодателни промени за борба с домашното насилие. „Още през 2018 г. след поредица от срещи с НПО, внесохме законопроект, който цели осигуряване на по-високо ниво на закрила на лица, пострадали от домашно насилие. Акцентът е поставен върху една от мерките за оказване помощ на тези лица, която в доста случаи е и единствената първоначално възможна, а именно настаняването им в кризисни центрове. Днес внасяме в Народното събрание Закон за защита от домашното насилие“, допълниха от партията.

От БСП отчитат като основен проблем за пострадалите лица от домашно насилие се оказва липсата на достатъчно услуги, с които те да бъдат подкрепени за справяне в изключително тежката ситуация.

„Съществуващите в момента кризисни центрове на територията на страната са недостатъчен брой. Те са едва 13 и не винаги в тях жертвите могат да потърсят подкрепа, тъй като капацитетът им е запълнен. В много случаи настаняването на жертвата включва и деца – жертви на насилие. Това всъщност се оказва и единственият шанс за тяхното спасение. В центровете се настаняват жертви на насилие, които са пострадали от тежки форми на физическо или сексуално насилие и не разполагат с подкрепяща среда и ресурс, включително и финансов за справяне със ситуацията. Затова откриването на кризисни центрове във всяка област е от съществено значение за оказване на помощ за жертвите“, казаха още от левицата.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети