Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Буяр Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията при промените през 2001 година

Политика

Буяр Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията при промените през 2001 година

Буяр Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията при промените през 2001 година - Tribune.bg
Снимка:

Вписването на българите в нашата Конституция е добро и е в интерес на македонците, подчерта външният министър на РСМ

„Започнахме преговори за членство с ЕС от деня на първата междуправителствена конференция, но няма да можем да отворим Глава 23, ако не променим Конституцията“. Това каза министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи.

„Ще приключим скрининга, но не можем да отворим Глава 23, ако не променим Конституцията и това е компромисно решение, защото позицията на Република България до последния момент беше твърда, че няма започване на преговори без тези конституционни промени. И това не го приехме. Отхвърлихме решението, което предложиха българите – да започнем преговори и скрининг, а междувременно да променим Конституцията, каза Османи в интервю за предаването „Горещо политическо лято“ по македонския Канал 5, информира БГНЕС.

Той подчерта, че изменението на Конституцията предполага включването на хърватската, черногорската и българската общност наред с останалите шест общности, които вече са изброени в текста на конституционния преамбюл. На въпрос дали се опасява, че може да не се осигури мнозинство от две трети за промените в Конституцията, Османи подчерта, че по време на разговорите с България е общувал с представители на македонската опозиция и не е чул от никоя партия аргумент срещу включването на българите в Конституцията.

„Вписването на българите в нашата Конституция е добро и е в интерес на македонците, македонския народ и Република Северна Македония, защото за първи път институционално се дефинира връзката между македонското мнозинство и българската малцинствена общност. За първи път в историята на отношенията ние официално институционализираме тази връзка и я правим необратима. Чувал съм това от представители на ВМРО-ДПМНЕ“, каза Османи.

По думите му дори от представители на ВМРО-ДПМНЕ е чул мнение, че е направена грешка, че българите не са включени в Конституцията при конституционните промени през 2001 година, а сега този въпрос се използва за ежедневен политически натиск.

„Жалко е, че европейската перспектива, стратегическите въпроси на гражданите, стандартът на гражданите, тяхното бъдеще, се превръщат във функция на политическото и партийно бъдеще на определени политици. Това е наистина жалко“, каза Османи.

Той посочи, че през предстоящите „15 месеца скрининг“ и докато се стигне до Глава 23, властите ще се опитат да разобличат всички, които искат да поставят кариерата си пред стратегическите интереси на страната.

„Ще отидем при всеки гражданин, за да му кажем какъв е рискът от промяната на Конституцията и че няма нищо лошо в това редом с албанци, турци, сърби, роми в Конституцията да се включат и черногорци, хървати и българи. Какъв е този риск и какви са ползите от такъв процес. Уверявам ви, че във ВМРО-ДПМНЕ убеждението е, че няма риск от такъв процес, а напротив, държавата има интерес да го направи. Важно е да се намери начин и съм сигурен, че когато той се постави на масата, ще има достатъчно депутати, които да го подкрепят“, категоричен е Османи.

Той заяви, че не е за референдум по този въпрос, защото гражданите са изразили мнението си относно европейската перспектива.

Въпросът трябва да е - Вие за ЕС ли сте или не. Всичко останало ще е абсолютна манипулация на гражданите. Така че мисля, че никой няма съмнение, че тази малка държава, зависима от регионалните и европейските процеси, може да оцелее нормално и оптимално само в Европейския съюз“, каза още Буяр Османи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати