Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Данаил Кирилов: Машинното гласуване не спестява време и не премахва риска от манипулация

Политика

Данаил Кирилов: Машинното гласуване не спестява време и не премахва риска от манипулация

Данаил Кирилов: Машинното гласуване не спестява време и не премахва риска от манипулация - Tribune.bg
Снимка:

Не е предпочитано и от гласоподавателите

Машинното гласуване нито спестява време, нито премахва риска от манипулация. Това заяви председателят на Правната комисия Данаил Кирилов по време на дебатите за бюджета. И обясни, че при обработката на данните от машинното гласуване се изисква всъщност повече време, отколкото при обработката на протоколите при гласуване с бюлетини.

 „Тъй като сме свидетели на опит да се политизира разпоредбата, която обсъждаме, ще дам много данни и обстоятелства, които са известни на колегите, но те предпочитат да не ги споменават, за да можем да усетим полъха на умната реформаторска красота, която слушахме в миналия парламент. От опозицията трябва да си спомнят, че възложихме на ЦИК две групи дейности, които касаят дистанционното гласуване и машинното гласуване“, каза Кирилов.

От ЦИК са изготвили съответно два анализа, които са изпратени в парламента. От тях става ясно, че ЦИК не може, не трябва, не бива, няма смисъл да организира изпращане на машини във всяка една секция.

„Дори тези секции, които са за гласуване извън България. Няма как да изпрати машина във всеки кораб. Няма смисъл подвижните секционни избирателни секции също да бъдат оборудвани с машини. Това е изключително нецелесъобразно и по никакъв начин не подпомага истината на вота“, заяви Кирилов.

Затова и от ГЕРБ са предложили да има машинно гласуване само в определени секции. Темата ще бъде разгледана днес от Правната комисия.

„Ще видите, че това не се предпочита като способ за гласуване от избирателите“, допълни още Кирилов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети