Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДАНС имали данни от чужди служби преди да сезират прокуратурата за Nexo

Политика

ДАНС имали данни от чужди служби преди да сезират прокуратурата за Nexo

Постъпила информация за осъществени съмнителни разходи на български граждани от българска финансова институция срещу пране на пари стои в основата на разследването срещу Nexo. Това съобщи шефът на ДАНС Пламен Тончев пред временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL.

Преди сезирането на прокуратурата, ДАНС са имали данни от чужди служби относно Nexo. “Тези данни потвърдиха нашите съмнения, че има неправомерни финансови операции и пране на пари“, каза лаконично той с уточнението, че не може да предостави цялата информация, с която разполага поради течащо разследване.

„През юли в ДАНС по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари постъпва информация за осъществени съмнителни финансови операции, свързани с международната компания Nexo“, разясни Тончев. Шефът на ДАНС уточни, че след това през септември е сезирана прокуратурата, като е образувана прокурорска проверка на Софийска градска прокуратура и досъдебно производство е възложено на Националната следствена служба.

„След образуване на нашата проверка, сме осъществили обмен на информация с чуждестранни партньорски служби“, каза още Тончев.

„Осъществени са редица действия за установяване на произхода на средствата за тези съмнителни финансови операции, както и физическите и юридическите лица, участващи в тях. Установено е, че Nexo осъществява дейност включително в държави-офшорни зони“, коментира той.

Пламен Тончев обясни, че прокуратурата е информирана след установяване, анализиране и обобщаване на информацията.

По думите му от прокуратурата са повдигнати обвинения на 4 лица, като две са обявени за издирване защото не са намерени на адресите си в България.

На въпрос дали в случая „Nexo“ става въпрос за политическа корупция и дали се разследва такова нещо, той отговори, че ДАНС не е политическа полиция. По думите му разследването в прокуратурата е в съвсем начален етап. „Този въпрос е хубаво да се обсъди с наблюдаващия прокурор. Те имат готовност към момента да отговорят, но лицата, които са извършили закононарушения ще носят своята наказателна отговорност. Не мога да отговоря дали въпросното разследване ще доведе до разкриване на незаконосъобразно финансиране на политически субекти, това е въпрос на доказване и решение на българския съд накрая“, категоричен бе Тончев.

Той подчерта, че ДАНС не разследва дейността на политически партии.

Пламен Тончев беше попитан дали са били проверени свързани лица и конкретно бившата Мис България Ваня Пенева, жена на съоснователя на Nexo Антони Тренчев.

„Извършена е проверка на свързаните лица“, отговори лаконично шефът на ДАНС. Непотвърдената информация за Пенева гласи, че е купувала и продавала имоти за милиони в България и Дубай.

По-рано обаче шефът на ДАНС коментира:

„Придобита е банкова информация, имаща отношение към лицата и фирмите, осъществили съмнителни финансови операции. От анализа и извлеченията от банковите сметки са установени генерирани кредитни и дебитни обороти в особено големи размери и преводи между банкови сметки. Голяма част от средствата впоследствие са прехвърлени към друга фирма, свързана с физическо лице в управлението на Nexo. След което са закупени множество имоти, включително в полза на трети лица на значителна стойност. Установени са такива имоти, които са бизнес сгради в град София и в туристически дестинации в България“, каза той.

Според медийни публикации през Пенева, която е майка на детето на Тренчев, са минали имоти за над 150 млн. долара, купувани на името на офшорни компании. Сред имотите имало къща в Кан за около 14 милиона евро, както и апартамент от 240 кв. м. в Париж с гледка към Триумфалната арка. Имало още апартамент в Дубай, къща на Бахамите и апартамент в Лондон, който впоследствие преминал във владение на основния акционер в Nexo Коста Кънчев.

Мис България 2011 Ваня ПеневаМис България 2011 Ваня Пенева

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети