Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дават достъп на партиите до изходния код на софтуера на машините за вота

Политика

Дават достъп на партиите до изходния код на софтуера на машините за вота

Дават достъп на партиите до изходния код на софтуера на машините за вота - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на електронното управление ще предостави днес достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Достъп до кода ще получат формациите, които са регистрирани в публичния електронен регистър на Централната избирателна комисия (ЦИК), представителите в процеса на удостоверяване по чл. 213а от Изборния кодекс, както и на международни наблюдатели.
Предоставянето на достъпа до изходния код се случва за първи път, изпълнявайки чл. 213а, ал 3 от Изборния кодекс, припомнят от министерството.

С решение от 5 септември 2022 г. ЦИК разреши достъпа до изходния код на регистрираните политически наблюдатели по процеса на удостоверяване. Това ще се извърши в контролирана и защитена среда в министерството, според изработени за целта правила, които описват всяка стъпка от процеса.

Предоставянето на достъп до изходния код на машините за гласуване е поредната стъпка на Министерството на електронното управление към прозрачността и честността на изборния процес, увериха от ведомството.

На 19 септември в Министерството на електронното управление беше извършена последната стъпка от удостоверяването на машините за гласуване – доверено изграждане на софтуера на устройствата и генериране на хеш кода.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети