Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Делян Добрев: Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове

Политика

Делян Добрев: Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове

Делян Добрев: Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове - Tribune.bg
Снимка:

Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове. Това коментира в "Денят започва" по БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

"В Народното събрание казват "при никакви обстоятелства с тези не искаме". Те като говорят за корупцията, какво стана с тяхното правителство", попита риторично Добрев.

По думите му кризата тропа на вратата и вече сме започнали да навлизаме в рецесия.

"Не знам какво правителство ще предложим, тъй като парламентът е в насипно състояние. Затова искаме поне нещата, които са важни за хората - тока за бита да ги предложим, да ги разгледаме в комисии и до края на месеца да ги приемем", каза още той.

ГЕРБ са разбрали, че служебното правителство е стартирало нов търг за 10-годишен договор за газ на консултациите при президента вчера, отбеляза Добрев.

"Добро впечатление направи, че президентът осъзнаваше колко е важно точно в този момент НС да предложи и приеме антикризисни мерки. Стори ни се, че президентът подкрепя мерките, които ние предложхиме, между другото по част от тях има консенсус и в НС, така че се надявам в следващите седмици да бъдат приети".

Президентът е съобщил на ГЕРБ, че има 27 компании, които са проявили интерес към доставка на газ за България.

"Отбеляза, че в процедурата е записано, че количествата газ не могат да бъдат от държава със санкционен режим, тоест руският газ е изключен. Това, което ще направим е да коригираме проекта на решение, така че да не спира тази процедура, а по-скоро да даде санкция на НС за провеждането ѝ", посочи Добрев.

ГЕРБ предлагат забрана на либерализация на битовия пазар на електроенергия до началото на 2026 г. Делян Добрев посочи и мерките на партията за поевтиняване на горивата:

"Продължаваме да твърдим че горивото е надписано с 1 лев отгоре. Предлагаме с проект на решение на НС няколко варианта - да се въведе мито върху уралския нефт, който нашата рафинерия купува евтино, но ни препродава скъпо".

По думите му допълнителните приходи в държавния бюджет ще са около 3,5 млрд. лв. и ще могат да бъдат дадени като компенсации за гориво не само на крайните потребители, но и на бизнеса. Втората предложена мярка е изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, а третият вариант е служебното правителство да предложи собствен механизъм.

Освен това ГЕРБ предлагат компенсациите за тока за бизнеса да продължат да действат през цялата 2023 година.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати