Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Демерджиев: Удължаваме помощта за гражданите от Украйна

Политика

Демерджиев: Удължаваме помощта за гражданите от Украйна

Демерджиев: Удължаваме помощта за гражданите от Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Местят бежанците в държавни бази през следващите 15 дни

Украинските бежанци ще бъдат настанени в държавни бази. Това стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет.

„Министерски съвет на Република България взе решение за удължаване на помощта на гражданите от Украйна. Помощта ще продължи чрез настаняването им в държавни бази. Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще се даде 15-дневен срок до средата на месеца, хората, които се намират и са настанени в хотели, да бъдат преместени в подходящи бази, държавни“. Това съобщи служебният министър на МВР Иван Демерджиев след извънредното заседание на правителството днес.

По думите му причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика в Европейския съюз.

„Само България и още две държави, това са Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът в европейските държави, за който се дава тази закрила“, подчерта Демерджиев.

„От друга страна ние искаме да сме сигурни, че при зимни условия, каквито предстоят, тези граждани ще бъдат настанени в места, подходящи и места, където няма да се налага тяхното преместване при тежките климатични условия през зимата“, каза още служебният министър на МВР.

Служебният министър на туризма Илин Димитров заяви от своя страна, че финансовите средства, които държавата ни отделя в помощ на бежанците от Украйна, са сериозни.

„Дори на фона на останалите държави членки, дотук са изплатени близо 523 милиона лева, като 200 милиона от тях са за сметка на бюджета и 300 милиона са по Европейски програми и фондове, които са преструктурирани“, обяви министър Димитров.

„Важно е да сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата – нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи“, категоричен бе министър Илин Димитров.

Той благодари на хотелиерите, които отвориха хотелите си още при първата вълна на бежанци от Украйна. Димитров даде дума:

„Искам да ги уверя, че ще бъде изплатено всичко, което е като безспорни суми“.

Служебният министър на туризма обясни и механизмът, по който ще се изплащат дължимите суми.

„До края на тази седмица ще бъдат входирани, включително и за септември, всички безспорни плащания, които сме начислили. Оттук нататък програмата ще бъде отворена в рамките на 15 дни те да подадат жалби. Когато тези жалби бъдат подадени, ще бъдат разгледани една по една и на всяка една ще бъде отговорено индивидуално: какви средства са платени, какви не са платени и защо те не са платени“, обясни Димитров.

„Има три варианта, при които може да не се платят суми. Първият -ако лицето е напуснало хотела, а продължава да се води регистрирано там. Втората хипотеза е, когато то е започнало работа и не е съобщило в рамките на месец, и третата хипотеза е, когато едно лице е настанено в повече от един хотел“, обясни министърът.

„Открихме и четвърти проблем, който е свързан с декларациите за изхранване. Там софтуерно той ще бъде решен и затова ще ни е нужна и помощта на хотелиерите, които ще заявят в писмен вид разликите, които са получили като финансиране“, обяви още Димитров.

От думите на Иван Демерджиев стана ясно също така, че украинските бежанци ще останат в държавните бази поне до края на годината.

„Но нямаме никакви планове да приключваме с тази помощ през зимния период, ако служебното правителство функционира. Вече има сформиран парламент. Мисля, че е редно парламентът да вземе трайно решение по този въпрос, но ние сме направили необходимото да се посрещне целия зимен период“, каза вътрешният министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети