Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДПС и ДБ с декларации във връзка със заплахата срещу разследващия журналист Атанас Чобанов

Политика

ДПС и ДБ с декларации във връзка със заплахата срещу разследващия журналист Атанас Чобанов

ДПС и ДБ с декларации във връзка със заплахата срещу разследващия журналист Атанас Чобанов - Tribune.bg
Снимка:

Декларацията на ДБ идва ден, след като Чобанов остро разкритикува липсата им на реакция, наричайки ги „морски свинчета нещастни“

Парламентарната група на „Демократична България“ излезе с декларация във връзка със заплахата срещу разследващия журналист Атанас Чобанов. 

Припомняме, че преди два дни Чобанов обяви, че има сигнал за заплаха за живота му.

Депутатът от ДБ Зарко Маринов, който също е разследващ журналист, прочете декларация от името на парламентарната си група:

„Не можем да останем безмълвни към наказателни акции срещу журналисти. Особено когато става дума за разследваща журналистика, която рови надълбоко в интересите на мафията. В България нереформираната прокуратура и недореформираните специални служби често обръщат гръб на престъпленията на организираната престъпност и корупцията и разследващата журналистика остава едниственото средство за разследване на дълбоката държава. Ние от ПГ на „Демократична България“ призоваваме правоохранителните органи бързо и ефикасно да неутрализират заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов и да обявят дали те наистина идват от лица, засегнати от санкциите на глобалния закон „Магнитски“, както самият Чобанов предполага“,посочи още депутатът от „Демократична България“ Зарко Маринов.

Декларацията идва след като вчера Атанас Чобанов остро разкритикува липсата на реакция от страна на „Демократична България“. Той коментира и изразената позиция от страна на ДПС.

„Между другото е забавно, че мафиотите от ДПС се загрижиха за “свободата на словото” и заплахата срещу мен, а от ДБ пълен игнор. Морски свинчета нещастни, които доплуваха до Догансарай на гребена на моите разследвания и окрякваха “подвига си” две години, а сега Пеевски ги е препарирал с поглед от първия ред в парламента“, написа Чобанов във Фейсбук.

„Този случай, за който говорят в декларация колегите от ДБ, ние от ПГ на ДПС го разгледахме още в понеделник и с нарочно писмо сезирахме компетентните служби, защото смятаме, че наистина в европейска България не може да има съмнения за заплахи на който и да било журналист, независимо от това какви позиции той защитава, независимо от това колко и за какво става въпрос в неговите разследвания. Компетентните органи трябва да въведат съответното разследване и да кажат на българското общество има ли заплаха, ако има – откъде идва тази заплаха и ако се установи, че има и има открити виновни, да бъдат съответно наказани с цялата строгост на закона. Съществува, разбира се, и другата хипотеза - да няма. Това пак компетентните органи трябва да го установят, като тогава трябва да установят и защо се подава такъв сигнал, като няма такава заплаха. Така че, ние от ДПС сме си свършили работата. Категорично подкрепяме тезата, че в нито една европейска страна, най-малко пък в България, трябва да има съмнения, че журналист може да бъде заплашван от когото и да било. Тук внушенията за Магнитски и т.н. ги оставям на вашата съвест“, заяви от своя страна от парламентарната трибуна депутатът от парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

Според Чобанов „поръчката идва от първия ред на Народното събрание“, тъй като последната му работа е била свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, който попадна под ударите на американския закон „Магнитски“ за корупция.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети