Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков: България не е проблем за Австрия. Те само ще спечелят, ако влезем в Шенген

Политика

Денков: България не е проблем за Австрия. Те само ще спечелят, ако влезем в Шенген

Денков: България не е проблем за Австрия. Те само ще спечелят, ако влезем в Шенген - Tribune.bg

„Целта на визитата ми е да обясним на австрийското общество и на австрийските политиците, че е по-добре за тях България и Румъния да бъдат в Шенген. Защо? Защото за тях това означава по-добре защитени външни граници на ЕС, по-малко миграция в Европа, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са аргументи, които са ясни, кратки и ще ги обясняваме докато бъдат чути“. Това заяви премиерът Николай Денков от летището, преди да замине за Виена, където ще е на еднодневно посещение.

По думите му днес по време на срещата му с австрийския канцлер Карл Нехамер не се очаква отговор на въпроса дали до края на годината България ще стане член на Шенгенската зона, каквато амбиция има правителството.

Ден след поредно австрийско Не за Шенген: Николай Денков заминава за Виена

„Това е процес, който изисква да се намерят решения на европейско ниво. Шенгенската зона позволява свободно движение на хора и стоки, защото това е добре за европейските граждани. Изключването на България и Румъния от Шенген ощетява българските и румънските граждани, но ощетява и гражданите на другите страни в ЕС със затруднения внос на стоки. Това трябва да се обяснява така, че никой да не каже, че не го е чул. След това тези съобщения трябва да влязат за обсъждане на Европейския съвет и да се вземе решение, отчитайки всички гледни точки, включително и нашата. Това ще стане през декември”, заяви премиерът. 

Министър-председателят добави, че сме имали по-защитена граница, показвали числата.

„Никой не отрича, че България пази добре границата с Турция и Сърбия. Хващаме и много мигранти. Тази част от работата сме я свършили. Ние не сме проблем за Австрия. Те трябва да убедят обществото си, че проблемът, който виждат всеки ден по улиците не е проблем, създаден от България“, обясни подходът си Денков.

При Нидерландия има друг казус. Страната искала да получи от ЕК ясен знак, че ние имаме напредък  по отношение на препоръките в спазване на антикорупционните политики. Нидерландия ще прати своя мисия в България, която да се убеди в това. 

По темата с таксите Денков заяви, че България не е изолиран случай „Тези такси съптвестват за европейската посока за намаляване на зависмостта от руските източници. Ще търсим подкрепа на европейско ниво“, добави той и поясни, че няма да обсъжда тази тема с австрийския канцлер.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети