Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков иска поста външен министър, защото така най-лесно ще се случи ротацията

Политика

Денков иска поста външен министър, защото така най-лесно ще се случи ротацията

Денков иска поста външен министър, защото така най-лесно ще се случи ротацията - Tribune.bg

Президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя, категоричен бе премиерът

Николай Денков заяви,че иска да получи поста външен министър през март, защото така най-лесно ще се случи ротацията на правителството и няма да се налагат допълнителни промени. 

Това каза самият той по време на живото онлайн излъчване на „Властта говори открито“. 

Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партията, отговори Денков на въпроса дали след ротацията ГЕРБ-СДС ще имат преимущество. Не говорим за партийни министри и пристрастия, каза Николай Денков.

Твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не отговаря на истината. ГЕРБ доста заблуждава публиката, че те нямат отношение към състава на кабинета и към областните управители. Част от хората, които в момента са в Министерски съвет от Мария Габриел и ние сме казали „да“, уточни Денков.

Ако направим ротацията, така че с Мария Габриел само да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал премиер - това е повишение, не понижение. Тази теза, че ГЕРБ ще бъде ощетен, е абсолютно несъстоятелна, категоричен бе той.

По отношение на оценката на министрите, разменихме мнение с Мария Габриел, тя иска да направи среща с всеки от тях. Очаквам другата седмица да влезем по-дълбоко в дискусията къде точно очакваме смени, обясни още Денков.

Денков беше категоричен, че министрите не са пешки на никого.

Между другото президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя, така че не приемам този тип рамкиране на министрите, добави Денков.

Денков заяви, че правителството е отбор, който не трябва да се разцепи на фракции и това е неговата най-силна страна.

Относно мигрантите, той заяви: „Ние приемаме някаква бройка, но също така връщаме някаква бройка. И тази динамика не е довела до някакви сериозни проблеми за България. Бройките са между няколко десетки до няколко стотици през годините. За Австрия - миналата година са били приети 113 човека. В началото на тази година сме върнали повече хора, отколкото сме приели. Темата се използва от опозицията, за да плаши и заблуждава хората".

По отношение на еврозоната премиерът отбеляза, че ние сме отличници по три от четирите показатели за еврозоната – отличници по дълг спрямо БВП, валутен курс и дефицит, но не и по инфлация, която премиерът определи като привнесен проблем.

За новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ премиерът обясни, че до края на март тази година се чака първа оценка от „Уестингхаус“ за цена и ще се тръгне към подготовката на инженерния проект, който ще бъде готов в средата на 2025 г. Тогава ще бъде подписан окончателният договор с цена и строител. Строителството ще започне във втората половина на 2025 и ще продължи до 2033 г., каза Денков


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети