Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков обвини подчинените му ДАНС в нарушение на закона, иска оставки, но не му ги дават

Политика

Денков обвини подчинените му ДАНС в нарушение на закона, иска оставки, но не му ги дават

Денков обвини подчинените му ДАНС в нарушение на закона, иска оставки, но не му ги дават - Tribune.bg
Снимка:

„Нямам съмнение, че избраните вече кметове са избрани честно. Надявам се машините да влязат в действие, за да избегнем големия брой недействителни бюлетини, което поставя под въпрос избирането на общинските съвети.“ Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, пред БТВ коментирайки честността на вота.  

Денков заяви, че не може да реши всички проблеми само за няколко месеца. Той заяви, че ДАНС не са му изпратили справката навреме, а когато скандалът вече е гръмнал.

ПП-ДБ припознаха шефката на комисията в Малорад, подправяла бюлетини и сезираха прокуратурата

„Тук има нарушение на Закона за класифицираната информация. Заместник-председателят на ДАНС първо е трябвало да ми се обади и да се види дали има решение. Вместо това се създаде слух. Чакам вече от два дни от председателя на ДАНС да ми изпрати предложение да сменя този човек“, посочи премиерът.

Той обвини и ЦИК, че са нарушили закона. „Едни хора искаха да премахнат машините от избирателния процес и го направиха като нарушиха закона. ЦИК наруши закона. Този човек от ДАНС наруши закона. Ако той беше спазил закона и субординацията, това нямаше да се случи“, заяви Денков и добави, че ще чака още малко предложението за освобождаването на заместник-председателя на ДАНС.

Единствената информация, с която разполагам за исканата охрана на министъра на електронното управление Александър Йоловски е от медиите, посочи акад. Денков. Той заяви, че не е говорил с него дали е бил рекетиран за над 640 млн. лв. от Божидар Божанов и Кирил Петков.

„Не съм го питал и няма да го попитам. Познавам Божанов и Петков и знам, че това е невъзможно. Мен ми трябва машините да работят в неделя. Като дойде понеделник, ще го попитам“, каза премиерът.

По отношение на премахването на дерогацията за „Лукойл“, акад. Денков заяви, че депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев казва много неща, които не са верни: „Добрев има богато въображение“. Премиерът обеща да пази стабилността на пазара на горивата. „Нямаме неруски нефт, с който да захраним рафинерията“, добави той.

Продажбата на „Лукойл“ си зависи от продажбата на неговите собственици. Знаем, че има интерес към компанията, но дали се водят преговори не знаем. „Знам, че има интерес, не знам дали има преговори. Ако някой започне да притиска „Лукойл“ и да иззема, тогава във всеки един момент те могат да вдигнат цената и да се оправдаят с този натиск. Това е предупреждение какво ще се случи, ако някой тръгне да го прави. Виждам някои действия като това за 7 дни да изчезне дерогацията“, заяви акад. Денков.

Той защити наложената такса за преноса на руския природен газ през „Балкански поток“ и която няма да се усети от потребителите в другите балкански страни, защото таксата се дължи от „Газпром“ към България. 

Според него срокът, който е поставен за еврозоната – 1 януари 2025 г. е реалистичен. „Тази дата е много вероятна. Единственият проблем, който ни остава, е инфлацията. Тя е привнесена у нас отвън“, обясни Денков.

Акад. Денков заяви, че през декември ще стане ясно дали ще влезем в Шенген.

„Не знам дали Шенген е бил мит или мираж. Работим по точно конкретен план. През декември ще видим какво ще се случи“, каза той.

Денков посочи, че всичко, което е планирано по работата на НС е изпълнено. Неговото притеснение е дали НС ще продължи да работи по същия начин.

„Притеснявам се от странни несъгласувани с правителството предложения, като тези за „Лукойл“. Някои от политическите сили, които подкрепят правителството, не са сигурни дали трябва да вървят по този план, който сме заложили. Ако някой чисто популистки иска да се хареса на избирателите, тогава всичко може да отиде в погрешна посока“, предупреди Денков. Според него партньорите нямат проблем с министрите: При ротацията се разбрахме аз да стана вицепремиер, а Габриел премиер и министрите ще останат същите.

„Атаката срещу машинното гласуване беше координирана и създава проблем накъде отиваме - дали по пътя на будителите, или лъжем избирателите и вървим по пътя на Бай Ганьо прави избори“, каза той.

След изборите трябва да се съберем на политическо ниво и да се попитаме дали има желание да си изпълняваме управленската програма. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп