Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков призна: Основните ангажименти на НИМХ са към МОСВ, нормално е да бъде към това министерство

Политика

Денков призна: Основните ангажименти на НИМХ са към МОСВ, нормално е да бъде към това министерство

Денков призна: Основните ангажименти на НИМХ са към МОСВ, нормално е да бъде към това министерство - Tribune.bg
Снимка:

Основните ангажименти на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ са към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Съвсем нормално е това ведомство да следи как се изразходват средствата, отпуснати от държавния бюджет, как се изпълняват задачите, които се поставят на института. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в дискусия по темата за прехвърлянето на НИМХ от Министерството на образованието и науката /МОН/ към МОСВ, съобщава пресцентърът на МОН.

НИМХ се чудят дали Личев или Денков лъже: Всеки твърди, че другият ги мести в МОСВ

Акад. Денков уточнява, че дейностите на НИМХ са описани в Закона за водите. "Това е същият закон, който дефинира и политиките, които трябва да се реализират от МОСВ, така че от самото начало не е ясно защо институтът е вкаран в структурите на МОН", казва министър Денков.

Според него аргументът, че НИМХ изпълнява научна дейност и затова трябва да бъде към МОН, няма никакво основание. "Всъщност в структурите на МОН няма нито един научен институт, защото ролята на нашето министерство е съвсем друга. То трябва да дефинира общите политики в областта на науката и да организира тяхното финансиране чрез различни инструменти, а не да отглежда институти", добавя министър Николай Денков.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети