Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутат от ГЕРБ разби на пух и прах теорията на БСП за 10 млрд. лв. празен чек

Политика

Депутат от ГЕРБ разби на пух и прах теорията на БСП за 10 млрд. лв. празен чек

Снимка:

Теорията на БСП за 10 млрд. лв. празен чек е разбита на пух и прах с проста аритметика. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на дебата по актуализацията на бюджета, цитиран от Агенция "Фокус".

"Днес в Бюджетна комисия по-рано днес обсъждахме параметрите на предложенията на Министерски съвет за изменение на държавния бюджет за 2020 г. и предвид световната криза, очертаваща се икономическа, и България в приходната част на бюджета е нормално тези предложения да бъдат разгледани от Народното събрание. Тук за мен настъпва недоумението от широкото неразбиране как функционират държавните финанси и каква е функцията на бюджета и държавата през приходната и разходната си политика. Нормално е при по-малко приходи в бюджета за тази година поради обективни причини, които всички ще станем свидетели, ако не сега, то в скоро време, да говорим за бюджетен дефицит", каза Иванов.

Колеги отляво, аз донякъде си обяснявам защо вашите управления винаги се характеризират с не така успешно финансово развитие на държавата и на българските граждани, да не кажа и по-тежка дума. Вие имате генерални неразбирания, които будят за мен учудване при положения, че се изказвате и сте специалисти в бюджетната сфера и по отношение на финансите, каква е функцията на бюджета. Първо, уважаеми колеги, проста аритметика показва, че тук не може да става дума за 10 млрд. празен чек. Вие няколко пъти го споменахте, даже и не можахте да направите простата сметка и се наложи други колеги от парламентарни групи да го правят. 10 млрд. при поемане на нов ангажимент за държавен дълг, когато 2, 2 млрд. имаме заложени в бюджета, който гласувахме края на миналатагодина, значи не са 10 млрд. нов дълг, а 7, 8", обясни още Иванов.

Според него другото неразбиране на БСП за държавния бюджет е, че държавата и бюджетът не може да бъде надвишаван и разходван от Министерски съвет с нито един лев отгоре на гласуването от народните представители.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още