Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутати на ГЕРБ-СДС почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим (ВИДЕО/СНИМКИ)

Политика

Депутати на ГЕРБ-СДС почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим (ВИДЕО/СНИМКИ)

Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма в България. Депутати, членове и ръководството на партия ГЕРБ-СДС поднесоха цветя и венци пред паметника на загиналите. Денят беше определен като такъв с решение от 19 януари 2011 година по времето на кабинета „Борисов“ по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

Денят не е избран случайно, тъй като, в нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали, полковници, банкери. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени, малко преди присъдите.

Според статистиката са издадени общо над 10 000 в 131 процеса. На смърт са осъдени над 2 600 души. Около 200 души са били избити още преди съдебните процеси.

„Това е дата, която трябва да се помни и да не се забравя, защото жертвите на комунизма не са просто история. Ние трябва да се борим всеки ден за нашата демокрация и за това да живеем в демократичен свят. Това е непрекъснат процес, във всеки един момент можем да се върнем обратно в тоталитаризма, ако не бъдем достатъчно внимателни и, ако не отстояваме нашите грашдански позиции. Хората, които са загинали в следствия на престъпленията на комунизма заслужават да бъдат помнени и никога да не бъдат забравени“, заяви Деница Сачева пред репортер на Tribune.

Заместник-председателят на ГЕРБ заяви, че всяка година поднасят цветя и венци в памет на онези, които по времето на комунистическия режим са били класифицирани като неудобни, като хора търсещи свобода, демокрация и това е била тяхната вина. „Трябва да помним, трябва да е ясно, че бъдещето зависи от това, което правим днес. Да пазим паметта на тези хора, да си даваме сметка, че навсякъде по света има има хора, които продължават да живеят в режими, които ограничават свободата, които по същия начин мракобесно и брутално погазват човешки права“, заяви Митов.

Той допълни, че тези инстикти не са изчезнали и до днес и постоянно се появяват хора, които искат да вземат властта, за да се разправят с онези, които не са съгласни с тях.

„Никога повече няма да позволим комунизма и неговите наследниците да управляват България. Ние принадлежим към демокрацията и европеският път на страната“, заяви Георг Георгиев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети