Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутати за бившия главен прокурор Гешев: Добра новина на трупчета

Политика

Депутати за бившия главен прокурор Гешев: Добра новина на трупчета

Депутати за бившия главен прокурор Гешев: Добра новина на трупчета - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев подписа късно вчера указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Днес на заседание на ВСС за изпълняващ временно длъжността бе назначев Борислав Сарафов.

Новината за бившия главен прокурор беше коментирана и в кулоарите на Народното събрание. Председателят на правна комисия Стою Стоев от ПП заяви, че най-важното в момента е конституционна реформа.  

„Конституционният съд ще реши дали отстраняването на главния прокурор е легитимно. Заместникът му трябва да бъде избран в 7-дневен срок, след което стартира процедура по избор на нов, което продължава доста дълго време - 2-3 месеца“, заяви Стоев. „

„Имаме разписани идеи за промени в Конституцията изпратили сме покани към всички парламентарни партии, обсъждаме без участието на БСП”, каза още той.  

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи новината за отстраняването на Гешев като добра на трупчета

„Отстраняването на Гешев е събитие, което си заслужава да бъде оценено. Има позитивни, но и скептични оценки, които казват, че тези, които си го избраха, по същия начин си го свалиха в една процедура, която постави съмнения. Хората, които изразяват съмнения, имат свои основания", заяви Иванов.

„Премахна се Иван Гешев, но и заради продължаващите две години усилия от наша страна и от гражданското общество. С различна степен на желание политиците от партиите бяха принудени да се приспособят към тази реалност. Въпросът е дали сега ще превърнем тази ситуация в постоянна, в която няма да позволим Прокуратурата да бъде бухалка", каза още Иванов.

„Дали отстраняването на Гешев ще се превърне в елемент от една добра тенденция зависи от промените в Конституцията – ние трябва максимално да ограничим властта и липсата на отчетност на главния прокурор, трябва да разделим ВСС на две, там трябва да има и представители на обществото, излъчени от НС, но не трябва да са мнозинство. Трябва да има закон за устройство на съдилищата, да ограничим възможността за злоупотреби със следствената тайна, за да ликвидираме възможността да съществуват фигурите на вечния обвиняващ и вечния обвиняем, които предполагат възникването на т.н. дела на трупчета", подчерта още Христо Иванов.

„Отстраняването на Гешев е една добра новина на трупчета. Длъжни сме накрая да произведем положителния резултат", каза още съпредседателят на ДБ.

Според Тошко Йорданов от ИТН съдебната реформа не е само да се освободи Иван Гешев. 

„Има законова процедура по избор на нов главен прокурор. Проблемът не беше коя ще е личността на главния прокурор, това не е съдебна реформа. ДБ и ПП се вкараха в този капан, защото свързаха съдебната реформа със смяната на главния прокурор", заяви Йорданов. 

 Рая Назарян от ГЕРБ-СДС подчерта, че е трябва да бъде избран нов състав на ВСС, който да проведе процедурата по избор на нов главен прокурор. До тогава да има временно действащ.

„ВСС взе решение и президентът изпълни своите правомощия, вече отстраняването на Гешев е факт. С последните изменения в НПК и съдебната власт решихме, че трябва да бъде проведен нов избор на членовете на ВСС, които е редно да изберат новия главен прокурор. Конституционните промени са в ход, те не могат да бъдат направени в такъв кратък срок, така че трябва на този етап да бъде започната и променяна процедурата за избор на нов състав на ВСС, който впоследствие да избере новият главен прокурор. Дотогава временно действащият ще изпълнява функциите на главен прокурор”, уточни още Рая Назарян.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети