Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите единодушни – отхвърлиха ветото на президента върху Изборния кодекс

Политика

Депутатите единодушни – отхвърлиха ветото на президента върху Изборния кодекс

Депутатите единодушни – отхвърлиха ветото на президента върху Изборния кодекс - Tribune.bg
Снимка:

БСП отново отсъстваха от зала и не подкрепиха Радев

Единодушно със 154 гласа „за“ без нито един „против“ или „въздържал се“ парламентът прие повторно Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Така депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев.

В хода на дебата народният представител Тома Биков посочи, че с промените в Изборния кодекс не се променят правила и управляващата коалиция не цели да спечели повече.

„Промените не са съществени, не са фундаментални и основополагащи за изборния процес в България. Гледаме вето и половината зала е празна. Като жест президентът участва в предизборния дебат на една политическа сила. За първи път президентско вето ще бъде отхвърлено без нито един глас „за“, изтъкна депутатът.

Опозицията, очаквано, не се вслуша в думите на държавния глава и не присъства в залата при обсъждането на ветото. Биков разтълкува това като знак, че Левицата е в деструктивна фаза, а президентът, може би, съжалявал, защото ветото се е превърнало в инструмент на БСП срещу него.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни, че БСП са използвали промените в Изборния Кодекс за противопоставяне и за да изложат мотивите си за предстоящата загуба на евровота.

„БСП нямат друг полезен ход, играха ва-банк заради председателя им, който ги изведе от парламента. БСП си решава вътрешните проблеми с излизане на цяла парламентарна група и неучастие в дебата за наложено вето за пръв път в историята на парламента. Президентът се доказа като партиен лидер, той бе избран по едни правила и не се съобрази с опита на ЦИК, които казват, че има дефицити относно прилагането на машинното гласуване“, подчерта Цветан Цветанов.

По думите му президентската институция и БСП са тиражирали фалшивата новина, че ГЕРБ са против обжалваемостта на решенията на ЦИК. Затова Цветанов припомни позицията на председателя на Върховния административен съд, че съгласно чл. 120 от Конституцията на България всички решения на ЦИК са обжалваеми.

„Когато БСП говори за нарушени права, те са неискрени, защото не искат мажоритарна система. Съжалявам, че БСП отсъства, но поради едноличните решения и липсата на демократичност, едноличното управление води до диктатура. Смятам, че БСП не искат да видят българския Мадуро в лицето на Радев“, с което Цветанов припомни, че Венецуела е една от малкото страни, в които се използва машинното гласуване, което бе опорна точка във ветото на президента Румен Радев.

Въпреки че подкрепиха отхвърлянето на ветото на президента, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че парламентът приема закони, с които българските граждани се лишават от права. За Движението в Изборния кодекс българските граждани са разделени на две – тези в Европейския съюз и други – извън него.

По думите на Хамид Хамид Европейският парламент е приел резолюция, с които указва на държавите-членки да дадат възможност на своите граждани, независимо къде се намират да гласуват за ЕП.

„Явно вие нямате нищо общо с представителите си в ЕП“, предупреди той представителите на мнозинството в зала.

Искрен Веселинов от ВМРО отхвърли притеснението на Движението като им припомни, че 35 секции в страни извън ЕС са напълно достатъчни да се упражни правото на вот от българските граждани.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати