Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС за по-високи компенсации за бизнеса заради цената на тока

Политика

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС за по-високи компенсации за бизнеса заради цената на тока

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС за по-високи компенсации за бизнеса заради цената на тока - Tribune.bg
Снимка:

Аз съм съгласен над имената ни да се подпишат хора от управляващата коалиция, само и само да се приемат решения в полза на бизнеса, възмути се Делян Добрев

250 лева на мегаватчас ще е таванът на помощта за бизнеса за високите цени на тока, както беше съобщено в сряда от енергийния министър Александър Николов, следа като депутатите днес отхвърлиха проекта на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Искането бе внесено от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

„За“ гласуваха 83-ма депутати, „против“ 83-ма и „въздържал се“ 3-ма.

Депутатите от ГЕРБ-СДС предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 на сто от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решение номер Ц-27 от 1 юли 2021 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и средномесечната цена „ден напред“ на платформата на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/.

Предложението бe компенсаторният режим да влезе в сила от 1 декември 2021 година. По време на дебата един от вносителите - Жечо Станков, определи сметките за електроенергия като „непосилно високи“. Той посочи, че самите търговци на електроенергия също са в ликвидна криза, а някои предприятия дори са отказали да отворят врати през януари.

По думите на Станков в бюджета има средства, които да позволяват подпомагането на небитовите потребители.

„В началото на февруари ще видите отново ръст на цените“, предупреди той. Депутатът от ГЕРБ-СДС изрази притеснение, че и цената на хляба ще продължи да расте.

„Нашето предложение е компесаторният механизъм да покрие 75% от разликата между реалната пазарна цена и прогнозната пазарна цена на КЕВР. Крайно време е да приемем такъв механизъм, защото за декември месец бизнесът не е получил и една стотинка. Чуваме обещания от страна на кабинета, но досега не сме видели нито един писмен документ, който да гарантира, че ще има каквито и да било компенсации“. Това заяви от парламентарната трибуна неговия съпартиец и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов Делян Добрев.

Според Владимир Табутов от „Продължаваме Промяната“ правителството трябва да определя размера и времевата рамка на помощта, а не Народното събрание.

По време на дебатите Димитър Николов от ГЕРБ-СДС обърна внимание на затрудненията на общините да се справят с ценовия шок.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС бе категорична, че депутатите трябва да реагират и да подкрепят небитовите потребители. „Когато следващия път някой излезе и събере цялото обществено недоволство, поради недалновидна политика, тогава ще бъде много трудно за всички нас да поправяме грешките“, каза тя.

Изказването на Кирилова предизвика реакция на Искрен Митев от „Продължаваме промяната“. Той призова да не се правят намеци за протести от трибуната на парламента.Зам.-председателят на Народното събрание, който води заседанието, Кристиан Вигенин поиска депутатите

Петър Петров от „Възраждане“ изрази мнение, че след изтичане на мораториума трябва да се даде сигурност на бизнеса.

Рамадан Аталай от ДПС от своя страна посочи, че правителството не чува проблемите на бизнеса. По думите му има средства от свръхпечалба в сектора, която може да се насочи за компенсации. Той поиска да се премахне въведеният през декември миналата година мораториум върху цените на тока, парното и газа и да се даде възможност на КЕВР да работи.

„Няма в света при ценова криза някой да тръгне да се занимава с мораториум. Пуснете КЕВР да си стъпи на краката и да определи приемливи цени на битовите потребители“, каза той. Аталай призова и да се помисли и помогне на енергийно бедните.

„Решението цели да задължи министъра на финансите и министъра на енергетиката да въведат компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти за възстановяване на средствата в размер до 75% от разликата между прогнозната и пазарна цена на КЕВР и средно месечната цена „ден напред“ на платформата на Българска независима енергийна борса. Според разчетите на регулатора потреблението на свободния пазар на годишна база е около 22 100 000 мегаватчаса, т.е. средното месечно потребление на небитови крайни клиенти е около 1 850 000 мегаватчаса. Максималната стойност за компенсация за 1 мегаватчас по предложения механизъм би била 248,25 лв“, посочи председателят на Комисията по енергетика в НС и депутат от „Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски.

Теменужка Петкова заяви, че още през лятото на 2021 година е трябвало да бъдат предприети максимално бързо мерки и служебното правителство да разработи механизъм за компенсация на бизнеса.

„Беше ясно за всички, че цената на електрическата енергия върви нагоре. Тогава управляващите неглижираха този сигнал. Това, което ние предлагаме като механизъм е навременна помощ. Няма за кога да се правят анализи. Призовавам управляващото мнозинство да подкрепи проекта за компенсация, който ние предлагаме, защото той е добър за българския бизнес“, каза от своя страна бившият министър на енергетиката в кабинета „Борисов II“ и „Борисов III“ Теменужка Петкова.

Тя даде пример с фактури на преработвателно предприятие, даващо работа на над 200 души. Според фактурите през декември миналата година предприятието е платило 6 хил. лв. сметка за ток, а този декември сметката вече била над 66 хил. лв. „Как смятате господа управляващи, че тази компания може да оцелее?“, попита Петкова.

„Разликата между това, което предлагат българските работодатели и това, което предлага българското правителство, е това, че в единия случай се иска компенсация от 75%, а в другия случай 30%. Министърът на финансите Асен Василев каза, че рискът трябва да се споделя. Това е пазарен принцип, с който бих се съгласил, ако ситуацията беше нормална. Но това, което не е нормално в ситуацията е, че за година и нещо имаме 4 пъти увеличение на цените на емисиите и близо 5 пъти увеличение на цената на електроенергията“, заяви бившият министър на образованието в Красимир Вълчев.

Проф. Асен Балтов от своя страна обърна внимание и на темата за лечебните заведения.

Той посочи, че за последните 7 месеца сметката на болница „Пирогов“ е станала 6 пъти по-висока, а компенацията е крайно недостатъчна. „Лечебните заведения не знам до кога ще издържат по този начин. Влизаме в пета вълна на пандемията, най-вероятно ще се наложи да обясняваме на хората защо ще получават по-ниски възнаграждения през следващите месеци“, каза  Балтов.

Според вносителя Делян Добрев предложението е било отхвърлено, защото е било предложено именно от опозицията в лицето на ГЕРБ.

„Това предложение е на работодателите, ние сме само вносители. Ако проблемът е че под този проект на решение стоят имена на хора от ГЕРБ, аз съм съгласен над имената ни да се подпишат хора от управляващата коалиция, само и само да се приемат решения в полза на бизнеса“, каза Добрев.        


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати