Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха нов механизъм за служебен кабинет

Политика

Депутатите приеха нов механизъм за служебен кабинет

Депутатите приеха нов механизъм за служебен кабинет - Tribune.bg
Снимка:

Народните представители приеха на второ четене поправки в Конституцията, с които ограничиха правата на президента при назначаването на служебен кабинет.

Народните представители приеха поправка, която е пряко обвързана с начина, по който се формира служебен кабинет. С приетите изменения депутатите решиха, че ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство.

За служебен министър-председател президентът назначава като има избор само измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Когато в 7-дневен срок президентът не назначи Министерския съвет, предложен от определения служебен министър-председател, служебното правителство се избира от Народното събрание.

Президентът насрочва избори за ново Народно събрание в срок до два месеца след назначаване на служебното правителство. В този случай Народното събрание не заседава в едномесечен срок преди произвеждане на изборите.

Депутатите ограничиха държавния глава като приеха той да бъде избиран само, ако е с българско гражданство. НС прие, че за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който няма друго гражданство, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода и е живял последните пет години в страната.

Освен това депутатите приеха промените в Конституцията, които предвиждат решенията за избор на регулаторите да се приемат с мнозинство две трети от всички народни представители.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети