Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите решават дали да заседават по време на изборите

Политика

Депутатите решават дали да заседават по време на изборите

Депутатите решават дали да заседават по време на изборите - Tribune.bg
Снимка:

По програма депутатите трябва да приемат промени в правилника за работа на Народното събрание. Предложението на депутати на ГЕРБ-СДС и ДПС е по време на предизборната кампания да няма редовни пленарни заседания, както и заседания на комисиите. Причината е, че парламентарната трибуна ще се използва за предизборна агитация.

Предлага се и народните представители да продължат да изпълняват правомощията си и след регистрацията им като кандидати в изборните листи.

Депутатите трябва да гласуват и предложението да получават възнагражденията си от деня на полагане на клетва до деня преди новоизбраните народни представители да се закълнат.

Промените се налагат след приетите промени в Конституцията, според които парламентът продължава работа и след падането на правителството.

Депутатите ще дебатират по Проекта на решение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната, внесен от ГЕРБ-СДС.

Народните представители ще гледат на второ четене и Законопроекта за насърчаване на научните изследвания и иновациите, Законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс и на Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.

Депутатите ще обсъдят и Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2023 г., Проект на решение за приемане на Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. и Проект на решение за приемане на Национална здравна стратегия 2030.

Очаква се да се дебатира на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети