Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите с остри критики към Националният план за развитие на служебното правителство

Политика

Депутатите с остри критики към Националният план за развитие на служебното правителство

Депутатите с остри критики към Националният план за развитие на служебното правителство - Tribune.bg
БГНЕС

Националният план за развитие, който служебното правителство реши да ревизира не мина пред Народното събрание. Според депутатите имало амбициозни реформи, но не спестиха и критики по отношение на енергетиката, икономиката и земеделие.   

Една от основните критики, които получи плана за възстановяване беше, че се намалява безвъзмездното финансиране, което остава едва 1,2 млрд. лв, а останалите 1,7 млрд. ще са съучастие на фирмите. Именно това се оказа най-големият проблем пред голяма част от парламентарните групи. Според Мая Манолова например и в момента има финансови инструменти в помощ на бизнеса, които обаче не ползвали, а фирмите имали нужда от безвъзмездна финансова помощ от държавата.

Йордан Цонев бе доста по-критичен и обяви, че зад схемата с искано одобрение на проектите от Европейската инвестиционна банка да наднича "котаракът".

Депутатите разкритикуваха и отпадането на предвидената инвестиция от 848 млн. лв. в инфраструктура за напояване. На мястото на тази инвестиция се предлага по-скромна по обем програма за насърчаване на технологичния и екологичен преход в земеделието с 250 млн. лв. безвъзмездно финансиране и близо 300 млн. лв. частно съфинансиране.

"Проектът за инвестиции в системата за напояване отпадна, защото не са извършени задължителни съгласувания за спазване на екодирективите, нямаше време тепърва да почваме тези анализи, ще се търси алтернативен път за финансиране на тази дейност през други източници на публични средства", коментира Пеканов, който бе оставен сам да представя плана.

В края на заседанието обаче не стана ясно кога документите ще бъдат редактирани и кога ще може да бъдат внесени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети